Opinió

f ò r u m

món.Cat - El món, des de Catalunya i en català (núm. 1 )

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l'antiga Roma era una plaça on es tractaven temes públics. El centre vital de totes les ciutats romanes. I el geogràfic. Punt neuràlgic de la religió, la política, la societat, la justícia, l'administració i el comerç. L'àgora, com en deien els grecs, era de planta rectangular, envoltada de porxos. Hi eren presents la cúria, on es reunia el senat local de les colònies i municipi; els cent membres que formaven l'ordo decurionum. La basílica, meitat palau de justícia i administració mercantil. El temple, a voltes més d'un, dedicat als déus. I per últim, les tabernae o botigues. En aquelles ciutats o civis que gaudien de dos fòrums, mentre un era dedicat al comerç i al tractament local, en l'altre es celebraven les assemblees jurídiques de la província. Per exemple, el que a Catalunya teníem a Tarragona (Tàrraco).

A nou municipis del nostre país, entre ells, Barcelona (Bàrcino), l'esmentada Tàrracoi Empúries (Emporion) lloc de fires i mercats com indica el seu nom en llatí, hi havia, al menys, un fòrum.

A la ciutat romana d'Empúries, comarca de l'Alt Empordà, en queden restes molt ben conservats que estan sotmesos, des del mes de febrer del 2003, a una profunda restauració que els farà accessibles i visitables pels voltants del 2008. Formen part d'un dels conjunts arqueològics greco-romans més importants de la península ibèrica. La seva existència es remunta entre els segles I i el III a.C. (Veure, Punt Diari, 22 febrer 2003).

A diferència de Barcelona on el fòrum tenia per emplaçament la part més elevada de la ciutat, a Tarragona, el popular o fòrum de la colònia era a la part baixa, arran de mar i el jurídic o fòrum de la provincia a la zona alta, on hi ha l'actual Plaça del Fòrum. Eren separats per una doble línea divisoria formada, de dalt a baix, pel circ, la Via Augusta i sis travessies en quadrícula com les de l'eixample barceloní.

Cal esmentar que a Roma tot era més gran. No obstant i això, a les seves colònies, els romans intentaven reproduir a escala i a mesura de llurs possibilitats, tot l'espai viari i de lleure de la capital de l'imperi.

Etimològicament, el mot fòrum prové del llatí. Un substantiu, neutre, de la segona declinació. Ells el varen inventar i en varen fer ús. Significa, a més del que entenem en català, plaça de mercat. Un lloc on, damunt, tenien tractes comercials i feien actuacions públiques.

Si derivem el mot, a partir de la seva arrel, en trobem altres que pel seu significat podríem confondre com sinònims. Per exemple, fora, forans, foragitar... Però, no ho són. Al contrari del que sembla, el significat de fòrum no té res a veure amb el concepte de fer fora o excloure. Ans el contrari. Sense oblidar l'arrel del terme llatí, fòrum, es pot relacionar amb for (dir, parlar) i és probable que també amb foris (porta, entrada). Té un clar significat d'invitació, de crida al diàleg, en un espai adient.

En principi era emplaçat a l'encreuament de dues vies principals, el cardo(muntant) i el decumanus(travessia que va de llevant a ponent). A vegades, però, no era tan cèntric.

En els campaments militars, davant de la tenda del general o praetorium, hi havia un fòrum, on es feien els parlaments adreçats a les legions. Molts, donaren lloc a veritables ciutats, com en el cas d'Empúries

La degradació de les ciutats satèl·lit de Roma, és a dir, les colonials, tenien com a conseqüència, en diversos casos comprovats, l'enderrocament dels fòrums. Això es produí a la ciutat d'Empúries. La causa, coincident en la resta d'ocasions, fou l'abandonament per part de la població del nucli ciutadà. El fi de la decadència de l'imperi romà i la progressiva desaparició de les urbs perifèriques varen anar plegats.

Els fòrums tarragonins foren una de les meravelles de l'imperi romà. S'hi articulaven les dependències i els serveis de la administració provincial. A la part alta de la ciutat es celebraven les assemblees dels diferents convents jurídics de Tarraconensis. Encara es conserven dos edificis en forma de torre, coneguts com el Pretori i l'Audiència.

Les institucions que mantenia Roma a la perifèria, a les seves colònies i on tingué domini, eren les mateixes que regien a la capital. Les dimensions dels fòrums i de llurs dependències depenien de la província a administrar.

Resum del que no sabíem: El fòrum era una plaça.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local