Consciència juvenil

El canvi climàtic és el problema que més preocupa els joves d'entre 18 i 25 anys, segons Amnistia Internacional

A Espanya la violència contra les dones apareix com un dels assumptes més greus

ACN Barcelona 10-12-2019 9:13 Lectures 1445
Pla tancat de dos manifestants amb pancartes que han lluït a la manifestació contra el canvi climàtic el 27 de setembre de 2019 a Girona. ACN

Pla tancat de dos manifestants amb pancartes que han lluït a la manifestació contra el canvi climàtic el 27 de setembre de 2019 a Girona. ACN

El canvi climàtic és el problema que més preocupa els joves de 18 a 25 anys, segons destaca Amnistia Internacional a partir d'una enquesta que ha fet a 10.000 persones de 22 països. Part dels enquestats són de l'Estat espanyol, on la preocupació pel canvi climàtic està 10 punts per sobre de la mitjana dels països consultats. A banda, l'organització alerta que la "inacció" dels governants davant d'aquesta crisi accentua la distància entre ells i els joves. Kumi Naidoo, secretari general de l'oenagé, ha subratllat que per a la joventut la crisi climàtica és "un dels reptes" que defineix aquesta època, i ha alertat que els resultats de l'enquesta són "un toc d'atenció" als dirigents mundials, que "han de prendre mesures molt més decisives".

L'enquesta convidava l'entrevistat a triar un màxim de 5 problemes que afronta el món d'una llista de 23. El 41%, percentatge que entre els enquestats a Espanya puja fins al 53%, ha considerat que el canvi climàtic és un d'aquests problemes, que ha estat, així, el més citat, segons els responsables de la iniciativa.

El 36%, un 41% a Espanya, ha optat per la contaminació. I el 31% creu que el repte més important que afronta el món és el terrorisme. En el cas d'Espanya, aquesta última qüestió ha estat seleccionada pel 29% dels enquestats.

Amnistia Internacional afegeix que l'escalfament global ha estat el problema mediambiental més citat d'entre els que afronta el món, concretament en un 51% de les enquestes. També hi apareixen la contaminació del mar, la de l'aire o la desforestació.

Més enllà de les qüestions ambientals, entre els problemes que citen els joves també destaca la corrupció (un 36% en l'enquesta global i un 50% entre els enquestats espanyols), seguida de la inestabilitat econòmica (26% i 34% respectivament), la contaminació (26% i 25%), la desigualtat d'ingressos (25% i 24%) i la violència contra les dones (21% en el conjunt de l'enquesta i 40% entre els joves entrevistats a Espanya).

A banda de les qüestions relacionades amb el clima, Amnistia Internacional destaca que un 73% de les persones enquestades considera "fonamental" la protecció dels drets humans per al futur dels països inclosos en l'estudi, o que un 63% opina que els governs s'han de prendre el benestar de la ciutadania "més seriosament" que el creixement econòmic. Un 60% creu que els drets humans han de ser protegits, "fins i tot si té repercussions negatives en l'economia".

Sistema fracassat

A parer de Naidoo, els resultats de l'enquesta indiquen que "vivim dins d'un sistema fracassat". I ha considerat que la crisi climàtica, la contaminació, la corrupció o unes condicions de vida "difícils" són "finestres" per les quals apareix "una veritat alarmant" sobre com les persones "poderoses" aprofiten la seva posició per obtenir beneficis "egoistes i, sovint, a curt termini".

De la seva banda, Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya, ha subratllat que l'enquesta ha mostrat com "en un 40%" els joves pensen que el gran problema dels drets humans és "que ens enfrontem a la nostra extinció com a espècie".

A més, ha recordat que això es dona en un context en què en una desena de països, en els últims dos mesos, hi ha hagut protestes protagonitzades majoritàriament per joves contra la desigualtat, contra els abusos de poder o contra la corrupció. "La gent no es resigna a tenir una vida miserable", ha alertat Beltrán.

Per això ha opinat que es tracta d'un "toc d'atenció important" per als governants, perquè "o milloren les condicions de vida i s'avança cap als drets humans o s'acosta al món un període d'enorme inestabilitat política i econòmica".

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

La pandèmia ens obliga a estar tancats a casa, que és la millor manera de frenar els contagis. Després de dues setmanes de confinament, ens agrada pensar en allò que farem quan això s'acabi.

Què és el primer que faràs quan s'aixequi el confinament?

Anar a veure la família
Quedar amb els amics
Sortir a fer esport
Anar a la perruqueria
Organitzar una festa
Passejar per la natura
Crec que em costarà tornar a la rutina
Altres