Desenvolupament Sostenible

El projecte Re@cciona de Vilanova compleix 10 anys de treball sobre drets humans en la gent jove

Alumnes de secundària de Vilanova i la Geltrú creen curtmetratges on els ODS i la cultura de la pau són l'eix argumental

El projecte Re@cciona de Vilanova compleix 10 anys de treball sobre drets humans en la gent jove. Ajuntament del Vendrell

El projecte Re@cciona de Vilanova compleix 10 anys de treball sobre drets humans en la gent jove. Ajuntament del Vendrell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Projecte Re@cciona està d'aniversari, aquest curs fa 10 anys. El programa, destinat a la gent jove de Vilanova i la Geltrú, uneix l'audiovisual amb els drets humans a través de la creació i realització d'un curtmetratge, on els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el respecte pels drets humans i la promoció de la cultura de la pau són els protagonistes.

Emmarcat dins les activitats de sensibilització de la Regidoria de Participació i Cooperació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Projecte Re@cciona s'articula a través dels centres educatius de secundària, amb la finalitat d'incidir en el foment del compromís cívic i l'educació en valors de l'alumnat. Esdevé una eina ideal per treballar a les aules el foment de la cultura de la pau, la presa de consciència de les desigualtats i la vulneració dels drets humans. Des de l'inici, aquest projecte ha volgut promoure la reflexió crítica entorn les desigualtats, utilitzant un format ben atraient, engrescador i dinàmic com és un taller de cinema.

Aquest curs ja s'ha començat a treballar en el Re@cciona 2019-2020, amb la participació de 10 centres educatius de secundària de la ciutat: institut Dolors Mallafré, institut Manel de Cabanyes, institut Lluch i Rafecas, institut Baix a Mar, col·legi Santa Teresa de Jesús, escola El Cim, escola Divina Providència i escola Sant Bonaventura, la Unitat d'Escolarització Compartida i l'IMET, a través dels seus programes PFI.

El projecte va sorgir l'any 2011 del resultat d'avaluar les accions de sensibilització realitzades durant molts anys als instituts de la ciutat. En aquestes activitats, tot i tenir un alt valor pedagògic, els i les joves no participaven activament en els tallers, de manera que es va valorar que les accions necessitaven tenir un major impacte i implicació, amb la finalitat de convertir el jovent en “agents actius”. D'aquesta valoració en va néixer el format Taller de Cinema, que té com a producte final la creació d'un curtmetratge entorn al foment i el respecte dels drets humans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En aquests anys de projecte, s'ha pogut constatar que el llenguatge audiovisual és idoni per treballar projectes de sensibilització, és estimulant, fomenta el treball en equip, la participació i l'experimentació d'emocions perquè obliga a “posar-se en la pell de l'altre”.

En cada edició del Re@cciona, els i les alumnes escullen un els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible, s'informen, investiguen, busquen opinions d'expertes i elaboren tot un treball per acabar explicant en imatges la temàtica escollida, tot a la seva manera. La Regidoria de Cooperació, amb el suport d'Intermón-Oxfam si és necessari, dóna suport en tot el procés, amb l'orientació o recerca d'informació i buscant la col·laboració d'ONG o persones expertes en el tema escollit.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local