Adiccions

La cocaïna causa la meitat de les demandes d'ajuda a Projecte Home

Les festes nadalenques són el moment de l'any amb més risc per a les persones amb problemes amb l'alcohol

ACN Barcelona 30-12-2019 18:23 Lectures 5454

L'entitat Projecte Home Catalunya ha atès de forma presencial durant el 2019 un total de 1.283 persones amb problemes amb les drogues o altres conductes addictives. Així ho ha avançat aquest dilluns l'entitat que es dedica al tractament i la prevenció de les drogodependències, l'alcoholisme i les ludopaties. Del conjunt de persones ateses, el 50% han demanat ajuda per addicció a la cocaïna, una xifra que augmenta cinc punts percentuals respecte al 2018 i que confirma una tendència a l'alça en els darrers anys de peticions a causa d'aquesta droga. "No podem baixar la guàrdia davant d'una substància com la cocaïna, de la qual ja tenim sobrada evidència dels efectes greus per la salut física i mental", destaca el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. L'entitat també alerta que les festes nadalenques són el moment de l'any amb més risc per a les persones amb problemes amb l'alcohol.

Després de la cocaïna, l'alcohol és la droga que més demandes de tractament provoca entre les persones adultes ateses a Projecte Home, amb un 36% dels casos. La segueixen el cànnabis, amb un 5%; les ludopaties, amb un 4%, i l'heroïna, també amb un 4%. La mitjana d'edat de les persones ateses se situa en els 41 anys.

Pel que fa al sexe, un 82% de les persones ateses són homes i un 18%, dones. Per a l'entitat, aquesta diferència mostra les majors barreres que tenen les dones per iniciar un programa de tractament d'addiccions.

El perfil de les persones més joves ateses és lleugerament diferent (entre 13 i 23 anys). En aquest cas, el cànnabis és la substància que més demandes d'ajuda provoca, amb un 64% del total dels casos. La cocaïna genera un 15% de les demandes; l'alcohol, un 12%; les ludopaties, un 4% i l'heroïna, un 2%. Entre els adolescents i joves, un 80% de les persones ateses són nois i un 20%, noies.

Les xifres de l'entitat concorden amb les dades de l'Informe Europeu de Drogues 2019, que incideix en una major disponibilitat de la cocaïna al mercat, amb noves formes de distribució com ara la compra en línia. Espanya és un dels països europeus amb més decomisos d'aquesta droga. Un estudi publicat aquest any per la revista 'Addiction', amb participació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), revela que Barcelona és la ciutat europea amb més presència de cocaïna en les seves aigües residuals.

Les festes nadalenques, un moment de risc

El Projecte Home Catalunya vol recordar que les festes nadalenques són un període crític per a les persones amb problemes amb l'alcohol. "D'alguna manera o altra estan exposades a un entorn social que fomenta el consum abusiu d’aquesta substància", afirma Esculies, que adverteix: "Per Nadal i Cap d'Any, qui no beu s'anima a beure; qui normalment beu passa a beure encara més i qui ja beu molt passa a beure moltíssim".

Les intoxicacions etíliques, els accidents de trànsit, les recaigudes de persones amb alcoholisme, els conflictes familiars o els abusos són alguns dels problemes associats a un excés d’alcohol. Es tracta d'una substància que compta amb una gran acceptació social i per això és una de les addiccions més difícils de combatre. Davant d’aquesta situació i les facilitats que tenen els menors per accedir a l'alcohol, Projecte Home demana posar fil a l'agulla a mesures com ara l'aprovació de la Llei d’Alcohol i Menors d'Edat, encallada a les Corts Generals des de fa anys.

El Concert Solidari de la JONC

Per quart any consecutiu, Projecte Home organitza el Concert Solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC), el proper dissabte, 4 de gener, a les 8 del vespre a L'Auditori. El repertori, anomenat 'Junts', seleccionat pel seu director, Manel Valdivieso, inclou obres de Mähler, Mozart, Brahms, Beethoven o Txaikovski, entre d'altres compositors. Aquesta vegada la JONC actuarà de la mà de l'orquestra bandArt, amb Gordan Nikolic com a concertino-director. El concert té com a objectiu recaptar fons per a les persones amb addiccions i conscienciar la societat catalana sobre aquesta problemàtica.

Eleccions municipals

Temps de voreres aixecades

Miquel Casellas

Uns pressupostos aprovats o amb pròrroga són més que suficients per començar a aixecar voreres i fer petites grans obres principalment al mig de la ciutat perquè la gent vegi que aquell equip de govern que ha de passar la revalida al cap de poc es preocupa per la gent administrada

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No