Organització Nacional de Trasplantaments

El nombre de donants creix un 14,6% el 2019 a Catalunya i se situa en 49 per milió d'habitants

Espanya continua líder mundial i s'acosta als 5.500 trasplantaments

Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB. Cedida per l'HUB

Imatge d'una operació de trasplantament cardíac a l'HUB. Cedida per l'HUB

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El nombre de donants a Catalunya va créixer un 14,6% el 2019 en comparació al 2018 i se situa com la comunitat autònoma amb un augment més gran de donants en nombres absoluts. Així, segons les dades de l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) es van registrar 376 donants, quan el 2018 només van ser 328, després de patir una lleu davallada. Catalunya se situa en 49 donants per milió d'habitants, una mitjana similar a l'espanyola, que és del 48,9. Fins a deu comunitats però, superen els 50 donants per milió d'habitants. A tot l'Estat s'han pogut realitzar 5.449 trasplantaments amb màxims històrics en els de ronyó i pulmonar gràcies a les donacions de 2.301 persones, un 2,7% més que el 2018.

Catalunya se situa entre les comunitats autònomes que reben més òrgans que no pas envien a la resta de l'Estat, amb una taxa de 84 i 290. A tot l'estat es fan 1.200 intercanvis, cosa que suposa un 24% del total de trasplantaments.

La donació en asistòlia ha crescut un 18% respecte el 2018, i ja ha arribat als 744 donants. Actualment, el 32% dels donants són en asistòlia, és a dir, una de cada tres, són en aquesta modalitat. Els donants morts en accidents de trànsit són un 4,4%, un dels més baixos de la darrera època.

L'estat espanyol es manté com a líder mundial en donació d'òrgans des de fa 28 anys. Dels 5.449 trasplantaments, 3.423 han estat trasplantaments renals i 419 de pulmó, dues especialitats que han aconseguit màxims històrics a l'Estat. S'han fet també 1.227 trasplantaments hepàtics, 300 cardíacs, 76 de pàncrees i 4 d'intestí. Per hospitals, l'Hospital Clínic va assolir el màxim històric de donants en asistòlia, trasplantament renal viu i de pàncrees. Per la seva banda, l'Hospital de Bellvitge va assolir el màxim de trasplantament renal, mentre que el Vall d'Hebron el pulmonar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local