Intervenció Especialitzada

S'inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Vilanova i la Geltrú

Durant el 2019, els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) van atendre 4933 dones i 1144 infants

Aquest nou equipament donarà servei a les comarques del Garraf, Baix Penedès, Alt Penedès i l’Anoia

S'inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Vilanova i la Geltrú. Generalitat de Catalunya

S'inaugura un servei per atendre dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles a Vilanova i la Geltrú. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós i l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, han inaugurat el nou Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) a Vilanova i la Geltrú. Aquest recurs compta amb un equip de 9 professionals integrat per persones titulades en psicologia, psicologia infantil, treball social, educació social i dret, que ofereix atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec.

Durant la inauguració  el conseller El Homrani ha remarcat que el SIE son “un servei necessari, que fa feina molt important d’acompanyament en recuperació i reparació d’una xacra transversal, que no sap d’origen ni de classe social, d’un model de societat que discrimina el 51% de la societat, com és la violència masclista. Aquests serveis ens fan falta, i ens en fan falta més, per això enguany duplicarem els SIE i l’atenció, i això és una bona notícia.”

Aquest nou equipament donarà servei a les comarques del Garraf, Baix Penedès, Alt Penedès i l’Anoia.

Desplegar la xarxa de SIE arreu del territori

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dedicarà 3,2 milions d’euros a obrir 8 nous SIE per a la recuperació de dones que han patit violència masclista, amb la voluntat de continuar desenvolupant la xarxa per poder atendre totes les dones que ho precisin, per tal d’acabar el 2020 amb 15 SIE en funcionament més un servei ambulatori amb les mateixes funcions per a dones que estan en situació de consum de drogues. Aquests nous serveis permetran fer créixer el nombre de persones ateses, durant l’any 2019, els SIE van atendre 4933 dones; 707 més que l’any 2018 i 1144 infants, 188 infants més que el 2018.

Aquest recurs actualment ja és present al Segrià, Gironès, el Baix Llobregat, el Baix Ebre, el Maresme, el Tarragonès, l’Anoia, l’Alt Urgell, el Barcelonès, el Bages, el Garraf i el Vallés Oriental i el Vallès Occidental. Actualment hi ha 13 SIE a tot Catalunya.  Durant el 2020 està previst que s’obrin 3 SIE més.

Serveis d’Intervenció Especialitzada

Durant la inauguració del SIE de Vilanova i la Geltrú, el conseller El Homrani ha remarcat que “el SIE  son un model de referència, que funciona, que no revictimitza, que atén de forma global, que aborda la situació familiar, amb psicòlogues, psicòlogues infantils, juristes, treballadores socials, totes treballant sense calaixos estancs. Amb la dona que ha patit violència masclista al centre. Aquesta és la bona feina que fem: un Servei públic en aliança amb entitats socials.”

Els SIE ofereixen un servei gratuït d’atenció integral i recursos en el procés de recuperació i reparació a les dones que han patit o pateixen una situació de violència masclista, i també als seus fills i filles. L’equipament té com a objectius principals oferir informació de qualitat sobre els recursos de la xarxa; proporcionar una atenció social i terapèutica especialitzada i continuada; adequar el model d'intervenció social, legal i terapèutic al procés de les dones que han patit o pateixen violència masclista; potenciar programes de prevenció, assistència i reparació com: el programa d’acollida, d’atenció social, d’atenció psicològica per a dones, d’atenció psicològica infantil i juvenil, d’atenció jurídica, d’atenció socioeducativa o de mediació intercultural i treballar coordinadament amb els serveis externs, atenent el procés específic de cadascuna de les dones.

L'accés a aquest servei es fa principalment per iniciativa de les pròpies dones o a través de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d'atenció primària, els serveis socials d'atenció primària i les associacions de dones.

Els serveis residencials

També es destinaran 1,5 milions d’euros a obrir 15 nous pisos pont per a dones que han patit violència masclista i els seus fills i filles, dins els quals n’hi haurà un d’especialitzat en dones trans i un altre per a dones que estan en situació de consum de drogues. Amb aquests, el Departament disposarà d’un total de 28 habitatges per a un mínim de 112 dones i els seus infants, el que permetrà acabar amb la llista d’espera.

Els Serveis residencials són serveis temporals gratuïts que actuen com a substitució de la llar i compten amb suport personal, psicològic, mèdic, social, jurídic i de lleure, dut a terme per professionals especialitzats en aquests àmbits, per a facilitar la plena integració sociolaboral de les dones que pateixen situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella, així com dels seus fills i filles a càrrec.

L’accés de les dones a aquest servei es fa per la derivació de serveis socials d’atenció primària o equips d’atenció a les dones. Els requisits són: manifestar lliurement la voluntat d’estar en un servei d’acolliment, tenir disponibilitat de seguir un pla de treball establert conjuntament entre la dona i l’equip professional, i tenir un grau d’autonomia que permeti la convivència amb altres unitats familiars.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local