Dia Internacional de la Dona

El risc de pobresa de les dones és sis punts superior que el dels homes a Catalunya

Budó denuncia que les dones tenen el 44% de les regidories i només el 22,9% d'alcaldies

La consellera Meritxell Budó i la presidenta de l'ICD, Laura Martínez, durant la presentació d'un estudi estadístic sobre la situació de les dones. AC

La consellera Meritxell Budó i la presidenta de l'ICD, Laura Martínez, durant la presentació d'un estudi estadístic sobre la situació de les dones. AC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La taxa de risc a la pobresa en les dones és del 24,1%, gairebé sis punts més que la dels homes, que se situa en el 18,45%. Aquesta és una de les dades que la consellera Meritxell Budó ha destacat en la presentació d'un estudi estadístic sobre la situació de les dones a Catalunya. La consellera també ha lamentat que "la política encara és cosa d'homes" perquè "les regidores constitueixen el 44% dels electes locals però només el 22,9% de les alcaldies corresponen a les dones". Budó ha conclòs que les dones "continuen patint discriminació" i per això la celebració del 8 de març "continua essent necessària". La presidenta de l'Institut Català de les Dones ha apuntat que enguany la campanya se centra en les desigualtats en l'àmbit laboral.

Budó ha destacat que "malgrat el reconeixement legal del dret a la igualtat de dones i homes, la lluita contra la violència masclista i una major sensibilització les dones continuem patint discriminació, violència i desigualtat per raó de gènere en tots els àmbits".

El dossier presentat recull els principals indicadors de les desigualtats entre homes i dones a Catalunya focalitzats en la situació laboral de les dones, les condicions de vida, la representació política, la formació, la salut, les dones en les tecnologies de la informació i la comunicació, l'esport i la cultura.

En el marc laboral, l'estudi ha conclòs que la bretxa salarial entre homes i dones, mesurada en hores, se situa en el 14,9% i s'accentua fins al 23% si es considera com indicador el guany brut anual mitjà. I que les dones només ocupen un 35,4% dels càrrecs de direcció enfront un 64,6% dels homes, tot i que les titulacions universitàries del curs 2017-2018 un 57,2% van ser obtingudes per dones i un 42,8% per homes.

En relació a les condicions de vida, la taxa de risc de pobresa se situa en el 24,1% per a les dones, gairebé 6 punts més que la dels homes (18,4%). En l'àmbit polític només un 22,9% de les alcaldesses corresponen a dones tot i que constitueixen un 44% dels electes locals.

Budó ha acabat recordant que tot i que "l'Índex d'Igualtat de Gènere l'any 2017 a Catalunya ja es situava en el 70,9% encara la situació està lluny d'arribar a la plena igualtat. Hi ha una tendència a reduir les desigualtats, però encara no és suficient."

Nova campanya "Volem els mateixos drets. #NoCallis #Som8deMarç"

La presidenta de l'ICD, Laura Martínez ha dit que "queda feina per fer perquè encara hi ha discriminació sistemàtica de la dona en tots els àmbits de la vida, personal, familiar, laboral i social". Per això ha presentat la campanya "Volem els mateixos drets. #NoCallis #Som8deMarç" que posa el focus en les desigualtats de gènere existents en l’entorn laboral i la necessitat de la denúncia de la injustícia i la reivindicació per a la igualtat.

La campanya consta de dues imatges gràfiques i un vídeo. Una de les imatges denuncia que les dones només ocupen un 35,4% dels càrrecs de direcció enfront un 64,6% dels homes. L’altra, visibilitza que les excedències laborals per a cura de familiars son en un 91,1% de dones i en un 8,9% d’homes. En el vídeo les imatges posen en valor la lluita de les dones i els moviments feministes pels drets laborals.

Diversos actes al voltant del 8 de març

Durant la presentació de l'informe s'ha anunciat que l'acte central de lectura del manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que anirà a càrrec de Laura Martínez, presidenta de l'Institut Català de les Dones, tindrà al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat el dia 5 de març a les set del vespre i serà presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra.

Posteriorment, i sota la conducció de la periodista Ariadna Oltra, tindrà lloc la taula rodona 'Bretxa salarial, bretxa de cures' amb la participació de la consultora de gènere Mar, Gaya Quiñonero; la presidenta de la Fundació Surt, Fina Rubio Serrano, i la professora de sociologia de la UDG, Cristina Sanchez Miret.

En el territori es faran sis actes més. A Girona serà el 7 de març a les dotze del migdia a la seu de la Generalitat. A Lleida també serà a les dotze del migdia a la plaça 8 de març. A Tortosa serà el 5 de març a les 10 hores al Teatre Auditori Felip Pedrell. A Son, Alt Àneu, serà el 7 de març a les 12 hores al Centre Món Natura Pirineus. A Tarragona serà el 10 de març a les 12 hores a la sala Pau Casals de la Delegació del Govern. Finalment, a Manresa serà el 10 de març a les 19 hores al saló de Sessions de l'Ajuntament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local