Corrandescola

Nois i noies de cicle superior de primària de Vilafranca improvisen versos tot cantant

Els nens i nenes de cinquè de Primària treballaran la comunicació oral a través del cant i l’intercanvi de versos

Nois i noies de cicle superior de primària de Vilafranca improvisen versos tot cantant. Ajuntament de Vilafranca

Nois i noies de cicle superior de primària de Vilafranca improvisen versos tot cantant. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dijous 19 de març se celebrarà a l’Auditori de Vilafranca la 8a edició del Corrandescola a Vilafranca. Aquesta activitat convida els alumnes de Cicle Superior a treballar la llengua oral, el cant com a solista i la posada en escena a través de glosar. La ‘glosa’ (també anomenada ‘cançó improvisada’ o ‘corrandes’) es pot definir com una activitat comunicativa tradicional, de caràcter lúdic i basada a conversar mitjançant l’intercanvi de versos cantats de forma improvisada.

Els objectius del Corrandescola són: millorar les estratègies i habilitats per a la comunicació oral de la glosa; cantar tonades tradicionals de glosa tot improvisant el seu text en forma de versos; memoritzar corrandes tradicionals i de pròpia creació; ser capaç de buscar una idea i expressar-la tot cantant davant d’un públic; i gaudir a través de l’ús de la llengua i del cant.

Per portar-ho a terme, mestres de música i mestres de català de Cicle Superior de les escoles inscrites han hagut d’assistir a tres dies de formació. En aquesta formació se’ls ha explicat com treballar-ho a classe, així com diferents activitats que després han realitzat a les escoles amb l’objectiu que els alumnes aprenguin a glosar. Aquesta formació ha anat a càrrec de Mònica Calaf, la mestra de música de l’Escola Estalella i coordinadora de l’activitat a Vilafranca, i d’Albert Casals, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i impulsor de la introducció de la glosa a l’escola. Segons ha investigat Casals, les nombroses experiències pilotades a Primària i a Secundària han demostrat la gran eficàcia de la glosa com a via per a millorar la competència comunicativa de tota mena d’alumnat.

El dia l’espectacle, una selecció d’alumnes de les diverses escoles de Vilafranca implicades sortiran a l’escenari de l’Auditori a demostrar les seves habilitats com a glosadors. Se’ls proposaran diverses proves –que els alumnes no coneixeran prèviament– i d’aquesta manera els nens i nenes hauran de demostrar la seva capacitat d’improvisar versos inventats i construïts sobre una melodia treballada a l’escola.

L’espectacle serà conduït per dos dels corrandistes, Carles Belda, amb molt de renom al nostre país, i la Berta Llos. En Carles Belda ha format part de diverses formacions tradicionals i és un intèrpret destacat de l’acordió diatònic i la trikitixa (un tipus d’acordió molt popular al País Basc). La Berta Llos és un jove valor de la cançó improvisada que ja ha actuat en llocs com la Mostra Nacional de Glosa de St. Quirze.

Aquesta és la 8a vegada que l’activitat es fa a Vilafranca i serà la 9a Mostra de glosa interescolar en l’àmbit de Catalunya. La 1a Mostra es va fer a Barcelona l’any 2011, promoguda per Linguamón i amb el suport del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. En aquella ocasió hi van participar 235 alumnes de diferents escoles, entre les quals ja hi havia l’Escola Estalella i Graells de Vilafranca. Precisament la mestra de música d’aquest centre, Mònica Calaf, ha estat la impulsora i principal responsable que l’activitat es portés a terme a Vilafranca, conscient de la impactant experiència viscuda pels seus alumnes a Barcelona.

Aquest fenomen està en expansió per diferents parts de Catalunya, com ho demostra el fet que el format de Corrandescola actualment s’està realitzant a la ciutat de Barcelona, a La Seu d’Urgell i a Lleida. Per fer-ho, s’ha pres com a model de referència el Corrandescola a Vilafranca, per la seva trajectòria i els bons resultats aconseguits.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local