Nota de premsa

Ports de la Generalitat incrementa un 5% els resultats de l’exercici 2003

El volum de pesca del port vilanoví incrementa un 7,5%

El port de Vilanova supera els resultats d'anys anteriors. fdg/carles castro

El port de Vilanova supera els resultats d'anys anteriors. fdg/carles castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.


Al 2003 la inversió en infraestructures portuàries ha estat de 5,7 milions d’euros i ha suposat el 90% del volum total d’inversió de Ports de la Generalitat. Xifra que s’emmarca dins del Pla d’Inversions 2001-2004. Una de les més significatives ha estat la remodelació de les instal.lacions portuàries de Vilanova i la Geltrú i la canalització de serveis i el sanejament (1,3 miliosn d'euros)


El ports són un motor de riquesa per al seu municipi. Per aquest motiu s’ha de buscar i planificar l’equilibri per a la bona convivència entre les activitats comercial, industrial, pesquera, nàutico-esportiva i turística. El Pla especial és l’instrument que planifica i inclou les mesures i previsions que es necessiten per garantir el funcionament eficaç de la zona de servei portuari, el seu futur desenvolupament, la seva connexió amb la xarxa terrestre de transports i una cobertura adequada i sostenible dels serveis portuaris.

Actualment i de manera coordinada amb els ajuntaments, disposen de Plans especials en els ports de Sant Feliu de Guíxols i Sant Carles de la Ràpita.

D’altra banda, es troben en fase de redacció o bé d’aprovació inicial o provisional els Plans especials dels ports de Llançà, Roses, l’Estartit, Palamós, Blanes, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú, l’Ametlla de Mar i les Cases d’Alcanar.

Els ports no estan exempts d’actes vandàlics com robatoris, abandonaments de vehicles o destrosses al mobiliari urbà, entre altres. Ports de la Generalitat vetlla pel desenvolupament de les activitats en cadascun dels ports i perquè tant els ciutadans com els usuaris puguin gaudir del port. Per això, a finals de l’any passat, es van encarregar auditories per avaluar les accions de seguretat que es poden realitzar en el ports. Una de les solucions que es vol adoptar, consensuada amb les administracions locals implicades, és la instal·lació de càmeres de vigilància dins les zones portuàries.

Al llarg de l’exercici 2003 es van organitzar dos simulacres d’emergència, un al port de Palamós i, l’altre, al port de Sant Carles de la Ràpita. L’objectiu va ser posar en marxa els respectius Plans d’Autoprotecció. La valoració dels resultats de tots dos simulacres va ser molt positiva.

Ports de la Generalitat disposa de Plans d’Autoprotecció i Emergència als ports de: Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Arenys de Mar, Vallcarca, Vilanova i la Geltrú, Cambrils, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i les Cases d’Alcanar. Al llarg de l’any 2004 es previst organitzar nous simulacres en altres àrees dels ports.

L’exercici 2003 ha suposat per Ports de la Generalitat una important millora en la gestió ambiental dels ports. En l’actualitat 22 ports catalans disposen d’un punt per recollir els olis usats, que s’extrauen dels motors de les embarcacions pesqueres, per ser reciclats. En total Ports té capacitat per recollir 35.000 litres d’oli usat. De cada 3 litres d’oli usat se n’obtenen 2 litres de reciclat. Abans d’instal·lar un punt de recollida, Ports de la Generalitat i la Confraria de pescadors de cada port acorden el projecte i seleccionen l’espai més adequat per ubicar aquest punt.

El port de Vilanova i la Geltrú tanca l’exercici 2003 amb un moviment de mercaderies de 208.464 tones, que suposa un increment del 24,6% respecte a l’any 2002, i un tràfic de 116 vaixells. La mitjana del tràfic comercial dels darrers cinc anys en el port de Vilanova i la Geltrú se situa en 202.040 tones.

En el 2003, el 85% del tràfic comercial d’aquest port correspon als productes siderúrgics (acer i ferro) i al ciment. El tràfic del ciment (41,14%) es manté al mateix nivell que els darrers tres anys.
Les importants inversions realitzades en la dàrsena comercial i l’augment de les superfícies d’emmagatzematge han permès captar un tràfic de fusta que representa el 13,94% del volum total de mercaderies mogudes en aquest port.

El volum de pesca del port vilanoví incrementa un 7,5%
En el 2003, el port de Vilanova i la Geltrú incrementa un 7,5% el volum de captures pesqueres, assolint 3.772.631 kg.
Al llarg de l’exercici 2003 els ports de la Zona Portuària Centre (Arenys de Mar, Mataró i Vilanova i la Geltrú) han registrat un 5,63% menys en nombre de captures respecte de l’exercici 2002. El motiu d’aquesta baixada en les captures està relacionat amb la localització dels bancs de peix blau. L’any 2003 alguns d’aquests caladors es van quedar al Garraf i altres van anar cap als ports de les comarques empordaneses.

Cada vegada pren més importància l’aqüicultura, activitat comercial que s’ha incrementat un 55% en relació a l’any anterior. En el port d’Arenys de Mar, la producció d’aqüicultura ha disminuït en un 34,29% a causa dels temporals que van destruir part de les piscifactories. En el port de Vilanova i la Geltrú la producció d’aquesta activitat ha assolit 500.031 kg de peix, incrementant un 14,21% en relació a l’any anterior.

Segons dades de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, la flota pesquera als ports de la Zona Portuària Centre és la següent: Arenys de Mar (100), Mataró (39) i Vilanova i la Geltrú (117). En total són 256 les embarcacions de pesca amb base en els ports de la demarcació de Barcelona.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local