VD |
29-04-2004 21:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament ha volgut recordar també les altres lleves que foren cridades a la guerra, així com la població civil que va patir directament els efectes del conflicte bèl·lic. L'historiador Roland Sierra va xifrar en prop de 30.000 els catalans que van formar part de la lleva del Biberó i va qualificar aquesta generació com la generació perduda del segle XX, a causa de la seva contribució obligatòria i prematura a la guerra, a més dels posteriors anys de presó o de servei militar.
La regidora de Cultura, Àngels Parés, va voler recordar el trencament en la vida familiar i en les expectatives de futur dels qui van patir la guerra. El monòlit de Can Bóta simbolitzarà aquest episodi històric amb una pedra del massís del Garraf, ja que aquestes pedres devien ser les últimes coses que van veure de Sitges quan sortien amb tren cap a Barcelona, va comentar Parés.
Els supervivents de la lleva del biberó, així com els familiars i d'altres integrants de les lleves de l'exèrcit republicà van estar presents a l'homenatge. Robert Texidor, portaveu d'aquesta lleva a Sitges, va explicar diversos episodis que van viure, sempre manifestant la nefasta experiència que va suposar entrar en guerra.
L'alcalde Jordi Baijet, va remarcar el mèrit del col·lectiu dels "biberons", per haver mantingut a la memòria col·lectiva fets com els de la Guerra Civil. Al mateix temps, va desitjar que no es repeteixin més experiències bèl·liques: Quan avui encara veiem a la televisió nens amb armes, hem de dir clarament que no volem més guerres, i les persones que passegin per aquí i vegin aquest monòlit han de saber que darrere hi ha molt de sofriment perquè això no es torni a repetir.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!