Enquesta de salut

Baixa gairebé dos punts el consum de tabac a Catalunya

Els homes que fumen tenen entre 15 i 44 anys, són de classe social baixa i tenen estudis secundaris i les dones, en canvi, tenen de 45 a 64 anys, són de qualsevol classe social i tenen estudis secundaris

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El consum de tabac en homes i dones s’ha reduït en un 1,7% a Catalunya respecte el 2018, segons l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2019. L’estudi conclou que un 23,9% de la població adulta fuma enfront del 25,6% de l’any anterior. Concretament, fuma un 29,2% dels homes i un 18,8% de les dones. La mostra també constata un percentatge menor de persones fumadores durant el 2019 respecte l’any anterior, tant en homes com en dones de tots els grups d’edat.

Aquest lleuger descens del consum de tabac a Catalunya es produeix després del repunt del 2018, en què per primera vegada en set anys de descensos continuus, les dades de l’ESCA van constatar un augment del consum amb una prevalença que va passar del 24,0 % el 2017 al 25,6 % el 2018, la qual cosa va conduir al Departament de Salut a posar en marxa, entre altres mesures, una campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada pel jugador de la NBA, Ricky Rubio. Sota el lema "Aguanta", la campanya* posava l’accent en el col·lectiu de joves d’entre 14 i 20 anys per evitar que comencessin a fumar o fer que ho deixessin al més aviat possible.

Perfil del fumador

L’ESCA 2019 mostra que el perfil de la persona que fuma és diferent en homes i dones. En aquest sentit, assenyala que els homes que fumen tenen entre 15 i 44 anys, són de classe social baixa i tenen estudis secundaris. En menors de 45 anys, només 4,7 de cada 10 recorden haver rebut consell sanitari i/o ajuda per deixar de fumar davant 7,3 de cada 10 en la franja de 45 a 64 anys.

Les dones que fumen, en canvi, tenen de 45 a 64 anys, són de qualsevol classe social i tenen estudis secundaris. En dones menors de 45 anys, només 5,1 de cada 10 recorden haver rebut consell sanitari i/o ajuda per deixar de fumar davant 6,3 de cada 10 en 45 i 64 anys. A més, un 1,3% dels fumadors homes i un 1,2% de les fumadores dones utilitzen la cigarreta electrònica.

De l’enquesta es desprèn que el consum de tabac és més elevat en homes de classe social baixa i en persones de nivell d’estudis secundaris.

També s’han actualitzat les dades de mortalitat atribuïbles al tabac. Les estimacions més actuals mostren que 9.030 morts anuals són atribuïbles al seu consum a Catalunya, és a dir, 1 de cada 6 morts. Així, s’estima que cada dia unes 25 morts són atribuïbles al tabac. Per contra, destaca que 9 de cada 10 persones declaren gaudir d’un entorn sense fum.

Cal recordar a més que el consum de tabac es relaciona amb un pitjor pronòstic per la COVID-19 i que durant el període de confinament s’ha habilitat una ajuda on-line per deixar de fumar conjuntament amb els programes d’atenció primària i hospitals sense fum. 

Les dades s’han fet públiques coincidint el 31 de maig, amb el Dia Mundial sense tabac 2020, que aquest any se centra a protegir els joves de la manipulació de la indústria i prevenir el consum de tabac i nicotina. També coincideix amb la XXI Setmana sense fum que té per lema “Desconnecta’t de la cigarreta, endolla’t a la vida".

Tabac i Covid-19

Precisament  una enquesta, impulsada pel Comitè Organitzador de la Setmana Sense Fum, revela que durant el confinament un 7% de les persones fumadores que van participar en l’enquesta ha deixat de fumar; un 17,8% ha fumat menys; un 35,7% ha fumat el mateix i un 39,3% ha fumat més.

L’enquesta sobre el consum de tabac  de la població catalana durant el confinament per la pandèmia de la Covid-19 es va fer online entre el 5 i el 25 de maig. La van respondre 3.445 persones amb una mitjana de 45 anys: un 77% dones i un 23% homes.  Un 79% no fumen, un 44% mai ha fumat, un 35% son exfumadors, un 16% fuma a diari i un 5% fuma ocasionalment.

Preguntats sobre en quin grau fumar augmenta la gravetat de la malaltia per coronavirus, un 4,7% creu que el tabac no augmenta o augmenta molt poc la gravetat de la malaltia per Covid-19. En canvi, un 40,6% creu que fumar augmenta molt la gravetat de la malaltia; un 18,1% que l’augmenta moderadament i un 0,9% creu que augmenta només en majors de 65 anys que fumen. Finalment, un 35,5% va respondre que no sabia en quin grau fumar podia augmentar la gravetat del Covid-19.

Per altre costat, un 54,7% de les persones enquestades diu que els tractament farmacològics finançats els animen a fer un intent per deixar de fumar.

Cal dir que el 75% de les persones enquestades diuen que alguna vegada o regularment algun sanitari li ha recomanat que deixi de fumar.

El 71%  de les persones enquestades consideren que la principal mesura contra el tabac és la prevenció en joves; seguida en un 68,4% per campanyes; un 52,5% per ajuda sanitària i finançament, i un 25,5% per sancionar la publicitat encoberta. En aquest sentit, cal destacar que el 77% dels adults i el 91% dels joves, recorden haver vist publicitat encoberta en pel·lícules o sèries en l’últim mes.

El 73,3% dels adults i el 59,8% dels joves consideren que les altres formes de fumar (cigarretes electròniques, pipes d’aigua, tabac escalfat) són igual o més perjudicials que les cigarretes convencionals.

De fet, cal dir que un 71% dels joves que fumen (entre 15 i 25 anys) fumen cigarretes fetes a mà, un 25% cigarreta convencional, un 7% cigarreta electrònica, un 5% pipa d’aigua, xixa, catximba i un 20,3% fuma cànnabis.

Entre els adults majors de 25 anys que fumen , un 70% fuma cigarreta convencional, un 33% cigarreta a mà, un 4% cigarreta electrònica, un 1% fuma tabac escalfat i un 6,1 % fuma cànnabis.

Aquest és el XXI any que s’organitza la Setmana sense fum a Catalunya. La iniciativa original va ser de SEMFYC a nivell estatal i CAMFIC a Catalunya, per passar a ser liderada durant molts anys pel Programa Atenció Primària sense Fum (de CAMFIC, AIFICC i ASPCAT). En els darrers anys el Comitè organitzador s’ha ampliat molt més i aplega també a la Xarxa d’Hospitals sense Fum, La Xarxa d’Universitats Saludables, Societats científiques, col·legis professionals, entitats municipalistes,  entitats del tercer sector i diversos Departaments de la Generalitat de Catalunya. 

*Campanya "Aguanta"

La web aguanta.cat va ser visitada per 14.472 usuaris a l'octubre del 2019 i 16.570 al novembre del mateix any. Es van registrar 541.087 impressions entre 181.472 usuaris a Facebook; 1.318.216 impressions de continguts gratuïts a Instagram entre 428.150 usuaris; 309.312 impressions de continguts patrocinats a Instagram entre 149.504 usuaris, i 656.119 impressions de missatges a Twitter.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local