Societat dEnsenyants de Matemàtiques del Garraf
Joan Gómez |
03-05-2004 13:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Als voltants del 12 de maig es celebra el Dia Escolar de les Matemàtiques. La idea de dedicar un dia cada curs a celebrar les Matemàtiques en el centres d'ensenyament, va néixer l'any 2000, dins el marc de l'Any Mundial de les Matemàtiques. Es va escollir el dia 12 de maig perquè aquest dia va néixer Pere Puig Adam, internacionalment conegut en el camp de l'ensenyament de les matemàtiques. Enguany la SEMG conjuntament amb lEscola Pia volem celebrar aquesta festa de les matemàtiques amb un acte lúdic-matemàtic adreçat a totes les edats i nivells educatius.
Per això hem organitzat una gran festa amb la participació del professor Antoni Aubanell al recinte de lEscola Pia (C/ Joan Maragall 7-9 de Vilanova i la Geltrú) que ens mostrarà lactivitat visual Geometria amb bombolles de sabó.
Lactivitat, que realitzarem el dimarts 11 de maig, en la sessió de 1 a 2, està oberta a tots els professors i persones interessades de la comarca.
Contingut
Tots, de petits o de més grans, hem fet bombolles de sabó i hem gaudit de la seva bellesa. Tanmateix, darrera d'aquestes innocents i divertides figures s'hi amaga un formidable entramat matemàtic que pot aprofitar-se com a eina per ensenyar geometria a diversos nivells.
En aquesta activitat, a partir d'una breu exposició teòrica, presentarem un conjunt dexperiències que combinen estètica, sorpresa, formulació de conjectures, interpretacions matemàtiques, simulacions,... Sempre des d'una perspectiva didàctica en la que convergeixen dos aspectes:
- Els components recreatius, lúdics, divertits,... que poden aportar un gran efecte motivador a les nostres classes.
- La constatació de les possibilitats que ofereixen les matemàtiques per explicar, descriure i predir fenòmens naturals. Es tracta d'un bon àmbit per tal de posar de manifest el seu poder modelitzador i comprendre millor les paraules de Galileo: "El llibre de la naturalesa està escrit amb els caràcters matemàtics".
Intentarem deixar-nos seduir per la bellesa d'aquestes formes i gaudir d'elles tot fent-ne algunes interpretacions geomètriques.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!