Nota de premsa

Alfred Rodríguez Picó va parlar del clima de Sitges a l’Edifici Miramar

El metereòleg creu que Sitges té un microclima especial

El metereoleg va oferir una xerrada a Sitges dins del cicle de xerrades d'Ethnos. fdg/rita lamsdorff

El metereoleg va oferir una xerrada a Sitges dins del cicle de xerrades d'Ethnos. fdg/rita lamsdorff

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els presentadors del ponent van ser el president d'Ethnos, Joan Manel Cabezas i el regidor de Medi Ambient, Jaume Torras. Cabezas va destacar el vocabulari acurat i sempre relatiu de Rodríguez Picó, mentre que Jaume Torras va agrair la iniciativa perquè assegura que ajudarà a millorar el respecte per la natura a Sitges.

Alfred Rodríguez Picó va fer una presentació molt amena de les seves investigacions i teories que, en molts casos, relativitzen o desmenteixen algunes creences populars. Respecte del microclima sitgetà, Rodríguez Picó va comentar que existeix, bàsicament per l'existència del massís del Garraf, que són unes muntanyes de certa altura i molt properes al mar. Malgrat això, el meteoròleg va deixar clar que Catalunya està ple d'aquests microclimes, perquè és un país amb una orografia complexa, amb zones de valls i muntanyes, cosa que fa que el temps pugui variar molt en pocs quilòmetres de diferència. La característica principal de Catalunya és el clima mediterrani, que ja comporta aquests contrastos i la sensació que el temps no compleix amb les estacions meteorològiques de l'any. El fet que Catalunya estigui a mig camí entre Sibèria i l'Equador fa que hi pugui haver invasions d'aire fred o de calent al llarg de qualsevol mes.

Per establir un treball rigorós en meteorologia, Rodríguez Picó va enumerar diverses dades històriques. Per exemple, la sensació que actualment no hi ha primaveres ni tardors és un fet que històricament ha passat sovint, a excepció de les dècades dels 40, 50 i 60 del segle XX. A més, Rodríguez Picó també va desmuntar algunes teories sobre l'escalfament del planeta. Segons aquest professional del sector, al segle XVI i XVII el temps va començar a ser cada cop més fred, però al segle XVIII es va anar recuperant temperatura. Per tant, l'escalfament climàtic ha estat continu al llarg dels darrers anys, tot i que també hi ha intervingut per primer cop en la història l'acció de l'home.

Rodríguez Picó creu que s'han de mirar les dades amb certa perspectiva històrica, per poder valorar millor sensacions actuals. A més, aquest reconegut meteoròleg va explicar que s'han de tenir molt en compte les forces de la natura, ja que hi ha prou mostres d'urbanitzacions o càmpings situats en llocs inadequats i que han patit tragèdies.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local