Alerta sanitària

El comportament individual serà "clau" per prevenir una nova onada de coronavirus, segons un estudi

Menys consciència de l'amenaça de la pandèmia pot portar a una onada epidèmica més gran

Pla general de la terrassa d'una cafeteria a Calafell Platja mentre un home passeja amb mascareta. ACN

Pla general de la terrassa d'una cafeteria a Calafell Platja mentre un home passeja amb mascareta. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una segona onada de covid-19 podria evitar-se, en el millor escenari, si es mantenen les distàncies socials i es fan servir mascaretes. Així ho apunta un estudi publicat a 'Nature Human Behaviour' que analitza la fi del confinament i el risc d'un rebrot. L'estudi, que recull resultats d'un model desenvolupat per ISGlobal, conclou que el desconfinament ha de ser gradual i que el comportament individual és un factor "clau" per prevenir una segona onada de contagis. Les simulacions fetes pels investigadors suggereixen que mentre no hi hagi una vacuna pot haver-hi onades epidèmiques recurrents i que una disminució de la "consciència" amb el temps de "l'amenaça" de la pandèmia pot portar a una nova onada més gran.

El model aplicat per ISGlobal presenta projeccions basades en set grups: susceptibles, en quarantena, exposats, infecciosos no detectats, reportats infecciosos i confinats, recuperats i morts. També permet simular tant el grau de confinament de la població com les diferents estratègies posteriors al confinament.

L'objectiu de l'estudi va ser avaluar quantitativament la rellevància de mesures com el confinament a casa, la mascareta o les distàncies socials com a estratègies de contenció.

Confinament

D'acord amb l'estudi, en països que encara no han assolit el pic de casos actius, els confinaments s'han de mantenir durant almenys 60 dies i el desconfinament ha de ser gradual per disminuir el risc de segones onades.

Els resultats apunten que la durada del primer confinament afecta el moment i la magnitud de les onades posteriors, i les estratègies de desconfinament gradual sempre resulten en un menor nombre d'infeccions i morts, en comparació amb processos de desconfinament molt ràpids.

També es posa de relleu que l'extensió temporal de les restriccions per als grups més vulnerables té com a resultat una reducció "significativa" en el recompte de morts.

En el cas d'Espanya, apunten des d'ISGlobal el comportament individual serà "clau" per reduir o evitar una segona onada, ja que el desconfinament va ser "ràpid" per a la meitat de la població i "gradual" per a la resta.

"Si aconseguim fer reduir la taxa de transmissió un 30% mitjançant l'ús de mascaretes, higiene de mans i distanciament social, podem reduir considerablement la magnitud de la propera onada. Reduir la taxa de transmissió en un 50% podria evitar-la completament", diu Rodó.

Els resultats mostren que, fins i tot en països que no tenen els recursos per testar i rastrejar tots els casos i contactes, l'ús de mascaretes, la higiene de mans i el distanciament social és clau per aturar la transmissió viral.

Les simulacions també mostren que la pèrdua d'immunitat al virus tindrà efectes significatius en el temps transcorregut entre onades epidèmiques: si la immunitat té una llarga durada (un any en lloc d'uns pocs mesos), el temps entre les onades epidèmiques es duplicarà.

El model pren en consideració confinaments totals i utilitza les dades disponibles fins el 25 de maig, però no té en compte un possible efecte de les temperatures en la transmissió viral.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local