Curs 2020/21

En el 87% dels casos detectats en les PCR als grups escolars només ha donat positiu l'alumne amb sospites

La Generalitat assegura que no es pot demostrar una transmissió comunitària important dins de les escoles

Pla general de la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, i el secretari de Salut, Marc Ramentol. ACN

Pla general de la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, i el secretari de Salut, Marc Ramentol. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el 87% dels casos positius detectats a través de les 35.000 proves PCR que s'han fet des de l'inici del curs escolar només ha donat positiu l'alumne amb sospites. Així ho ha explicat el secretari general de Salut Pública, Marc Ramentol, que ha assegurat que "no es pot demostrar una transmissió comunitària important" a les escoles. En un 7% de casos s'ha detectat un positiu més a banda de l'alumne amb símptomes i en un 4% dos casos més. Ramentol ha apuntat que són "percentatges molt baixos". A més, els positius en infants s'ha "desplomat" per sota del 5% amb l'inici del curs, ja que abans només es feien a casos sospitosos i ara també a contactes dins dels grups.Tot això constataria que les escoles "no són amplificadors" del contagi.

El secretari ha donat les primeres dades sobre els resultats que s'estan obtenint en les PCR fetes des de l'inici del curs escolar –el 14 de setembre per a la majoria de centres, tot i que n'hi ha alguns que van començar abans-. El resultat són 35.000 PCR fetes i l'increment d'aquestes proves en els ciutadans en edat escolar. Això ha modificat el grau de positivitat sobre aquesta població, que estava per sobre del 5% abans ja que només es feia en cas de símptomes o sospita, mentre que ara també se'n fan a tots aquells companys d'algun d'aquests casos.

Ramentol ha afirmat que les dades demostren que s'està fent un seguiment "molt exhaustiu i molt exacte" del comportament de l'epidèmia als centres escolars i la conclusió és que no hi està havent una transmissió comunitària important. Ha afegit que això segueix el coneixement generat a escala internacional i les dades demostren que les escoles "no s'estan comportant ara per ara com un focus de transmissió comunitària".

El secretari ha insistit que s'estan detectant "molt pocs" casos a partir del cas índex i això referma l'aposta dels Departaments de Salut i Educació d'obrir les escoles i mantenir-les com a zones "segures". Actualment, hi ha 771 centres amb grups confinats per algun positiu, que representa que el 84% dels 5.400 centres no en tenen cap.

Ramentol ha constatat les bones dades però ha alertat que en medicina i ciència calen estudis comparatius per poder arribar a conclusions més taxatives. Ara per ara aquest estudi no està fet però sí ha apuntat que la informació que aporten les xifres és "rellevant" i van en la direcció que els grups bombolla no s'estan comportant com a llocs de contagi entre infants.

D'altra banda, en més d'un 90% dels casos les famílies estan donant el seu consentiment a que es facin les PCR als seus fills.

Ramentol ha explicat també que es continuen donat algunes "disfuncions" a l'hora d'aplicar el protocol quan hi ha un positiu i procedir a fer les PCR i iniciar les quarantenes però ha assegurat que "van a la baixa". Ha explicat que s'està donant un "volum important" en zones com Barcelona, on hi poden haver 40 grups bombolla diaris afectats, i ha assegurat que "en la major part dels casos" s'envien unitats mòbils i s'intenta que les PCR es facin l'endemà de conèixer-se el positiu. "Però no sempre és així, sobretot a Barcelona ciutat", ha reconegut.

Per això, el reforç de les unitats mòbils amb entitats del tercer sector i ONG es farà "sobretot a l'àmbit metropolità" de Barcelona.

Pel que fa als tests serològics, el secretari ha explicat que es faran als CAP, ja que s'indiquen un cop s'obté el resultat de la PCR feta a l'alumne. En aquests casos, l'objectiu és discernir si una PCR positiva en asimptomàtics indica una infecció passada. Ha afegit però que en cas que fossin molts casos es replantejarien el funcionament a través dels CAP d'aquestes proves serològiques.

La secretaria general d'Educació, Núria Cuenca, ha explicat que en cas que l'alumne ja hagi passat la malaltia i, per tant, "no contagia ni pot ser contagiat", aquest podria no fer la quarantena i romandre al centre amb un altre grup estable. En tot cas, ha afirmat que serà el centre educatiu el que decidirà si això és així o es considera millor que l'alumne segueixi l'educació a distància com els seus companys de grup confinats.

Per últim, Cuenca ha explicat que s'estan substituint aquells docents amb baixa mèdica però no els casos en que tot i que han de mantenir una quarantena no tenen baixa i poden continuar treballant telemàticament.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local