Centre Cívic

Vilanova posa en marxa un projecte pilot de servei de treball comunitari al Tacó i l'Armanyà

Marta Guinda: 'ha de servir per poder fer un treball i una atenció més integral des de l'actuació a les escoles amb els infants, amb les famílies, en temes de dependència'

Vilanova posa en marxa un projecte pilot de servei de treball comunitari al Tacó i l'Armanyà. Ajuntament de Vilanova

Vilanova posa en marxa un projecte pilot de servei de treball comunitari al Tacó i l'Armanyà. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La crisi social i econòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19 requereix d'una resposta adequada per part de les administracions. A Vilanova i la Geltrú, des del primer moment, l'Ajuntament va prioritzar les ajudes d'alimentació per atendre de manera urgent les necessitats bàsiques de les famílies. Sortosament, durant l'estat d'alarma es van suspendre els desnonaments, per tant l'emergència habitacional va quedar congelada, i també es van suspendre els talls de subministraments. Però moltes famílies van quedar sense ingressos, i els serveis socials es van haver d'adequar i reajustar a les mesures de distanciament.

Com explica la regidora d'Acció Social, Marta Guinda, “Un cop van passar les primeres setmanes de reorganització, des del govern, i treballant amb la resta de partits de l'oposició, vam elaborar el Pla de Xoc Social i Econòmic, que recollia diverses mesures adreçades a combatre la crisi social que ha generat aquesta situació de pandèmia”. Moltes es van posar en funcionament des del primer moment, lligades a la modificació pressupostària: el pressupost d'acció social i dependència s'ha incrementat en uns 600 mil euros, i això ha permès fer un reforç de les treballadores d'acció social i dependència, per poder donar una resposta ràpida, i a més poder atendre tothom que té necessitat d'adreçar-se a acció social.

En aquests mesos s'ha modificat l'atenció inicial, la primera acollida, i s'ha reforçat l'atenció telefònica i la presencial per poder donar la resposta el més àgil i ràpida possible. També s'ha incrementat els ajuts d'urgència social, tant la quantitat econòmica com la revisió dels barems per poder-hi accedir (notícia relacionada), i el tipus d'ajudes que es donen. “Estem preparats per poder absorbir un increment d'ajudes econòmiques i ajudes en l'alimentació. Ens hem dotat de les eines necessàries per poder donar resposta, com per exemple les targetes moneder”, ha dit Marta Guinda.

El treball proactiu de la Regidoria d'Acció Social ha estat clau des dels mesos de confinament, quan es va fer una important tasca de trucades de seguiment, per valorar les necessitats que podrien no estar cobertes, especialment entre el col·lectiu de gent gran.

La prioritat de resoldre les necessitats bàsiques d'alimentació es va poder cobrir gràcies a l'Economat, un projecte molt consolidat a la ciutat que es va reconvertir en molt poc temps, passant de ser un supermercat on la gent escollia el menjar a oferir lots tancats per adaptar-se a les mesures sanitàries imposades per fer front a la pandèmia, i es va aconseguir no col·lapsar el servei gràcies també al reforç de treballadores de serveis socials i del voluntariat. També hi va ajudar l'obertura d'un segon punt de distribució, de la Creu Roja, que va permetre atendre les persones que no estaven vinculades amb els serveis socials municipals.

Els serveis socials estan oberts a tothom, i en els darrers mesos s'hi han hagut d'adreçar famílies i persones que mai ho haguessin pensat, víctimes dels ERTOS, de la pèrdua de feina, pel tancament de petites empreses, o de les dificultats per fer tràmits administratius per accedir a altres serveis. Per atendre'ls s'ha habilitat la cita concertada, i s'ha reforçat molt l'atenció telefònica, ja que el volum de trucades diàries pot arribar a ser de 250. 

Projecte pilot al Tacó i l'Armanyà

Un dels nous projectes que s'ha endegat aquests dies és el treball comunitari als barris del Tacó i l'Armanyà. El treball social es caracteritza per una intervenció basada en un model molt assistencial, en el qual s'ofereixen serveis i prestacions orientades a problemes concrets, on l'usuari és un simple receptor. Un model que basa la seva atenció en la prescripció de recursos, sovint insuficients, i que crea persones dependents de l'administració i professionals insatisfets.

“Està clar que aquest model no funciona i cal replantejar el model d'intervenció centrat en les persones que adapti les respostes a la realitat del moment, i sobretot ara que el virus ens manté en aquesta nova realitat tant incerta i desconcertant”, ha dit la regidora d'Acció Social. Marta Guinda ha explicat que aquesta prova pilot que s'ha iniciat al centre cívic del Tacó, que s'ha treballat juntament amb Participació Ciutadana, ha de servir “per poder fer un treball i una atenció més integral a totes les veïnes d'aquella zona, que agafi tots els nivells, des de l'actuació a les escoles amb els infants, amb les famílies, en temes de dependència,... i si la prova pilot funciona bé, ho volem extrapolar a tots els barris de la ciutat”.

D'aquesta manera es potencia el treball comunitari propiciant l'acostament dels equips professionals als barris i als veïns i veïnes en el seu entorn més proper. El regidor de Participació, Enric Garriga, ho explica així: “Els equipaments cívics municipals són espais de referència pels veïns i veïnes del barri. Aquesta atenció directa des d'Acció Social és un pas més en la descentralització de serveis d'atenció a la ciutadania, que facilita l'accés a tothom”.

Això permet modificar el sistema de treball per fer-lo conjunt i integral de les diferents situacions que hi pugui haver al barri. El treball comunitari impulsa la participació activa dels col·lectius, amb l'objectiu d'aconseguir un canvi social i una millora de les condicions de vida col·lectives fomentant el protagonisme de les persones, apoderant-les i acompanyant-les perquè siguin els principals agents de canvi de la seva situació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local