Violència masclista

Els municipis del Penedès i Garraf commemoren el 25N adaptant les activitats a la pandèmia

El Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones ha convocat lectures del manifest en formats virtuals i presencials als ajuntaments, amb aforaments limitats

Els municipis del Penedès i Garraf commemoren el 25N adaptant les activitats a la pandèmia. Ajuntament de Cubelles

Els municipis del Penedès i Garraf commemoren el 25N adaptant les activitats a la pandèmia. Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimecres 25 de novembre es commemora el Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones i els municipis del Garraf i Penedès han preparat una programació especial d'activitats, adaptades a les mesures de seguretat que requereix la situació sociosanitària derivada de la Covid-19. Els ajuntaments han convocat lectures del manifest en formats virtuals i presencials, amb aforaments limitats, segons el municipi, però la majoria d'activitats s'han traslladat a les xarxes.

A Vilanova i la Geltrú, durant aquest 2020, l'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú ha atès 200 persones, 193 dones i 7 homes. S'han fet prop de dues mil actuacions relacionades amb la violència, de formació, jurídiques, d'atenció psicològica, i també relacionades amb la salut o els serveis socials. La regidora de Convivència i Equitat, Marta Guinda, ha explicat que durant els mesos de confinament, entre març i juny, hi va haver un repunt d'increment de trucades des de la ciutat al telèfon d'atenció a la violència masclista del 175 per cent. “Una dada molt preocupant, per això vam fer un reforç amb la màxima difusió possible d'aquests telèfons, en especial a les botigues i farmàcies, on la dona que viu amb el seu agressor pot anar sola”.

El 2 de juny, de seguida que es va poder, l'Espai d'Equitat va tornar a les atencions presencials. El 94 per cent de les sol·licituds d'atenció són de caire psicològic, una de les violències més difícil d'identificar, però és la que més es produeix, especialment al domicili.

“Prèviament a l'aparició de la Covid vam ampliar el ventall de professionals que tenim dins l'Espai d'Equitat, com una treballadora social, a més de l'advocada que assessora en casos de separacions, custòdies i ordres d'allunyament, a banda de l'assessorament psicològic amb dues psicòlogues”, ha explicat la regidora. Pel que fa a l'atenció a aquestes dones i als infants que viuen en entorns on s'ha patit violència masclista, “per sort des del febrer comptem amb el SIE, el Servei d'Intervenció Especialitzada de la Generalitat, que se centra més específicament en l'atenció a aquestes dones que han patit violència masclista, i tenen molts més recursos per a la seva atenció”. D'aquesta manera, l'Ajuntament podrà dedicar més esforços a fer tasques de prevenció i sensibilització, ja que per eradicar les violències masclistes cal sensibilitzar sobre les actituds que es veuen com a normals, però que són violència. Com ha recordat Marta Guinda, “Hem de recordar que els telèfons adreçats a les dones en situació de violència, són telèfons als que qualsevol de nosaltres, homes o dones, ens podem adreçar si detectem situacions de violència en el nostre entorn. Hem d'assumir la nostra part de responsabilitat en que es redueixi la violència masclista”.

Des del Servei d'Informació i Assessorament a la Dona de l'Espai D'Equitat, les professionals recorden que durant el confinament les dones en situació de violència no estaven en el seu espai de seguretat, i es trobaven mancades de la xarxa social on se senten acompanyades. Per això els van fer moltes trucades de seguiment en els moments que les dones indicaven que podien estar tranquil·les, però no van començar a assistir més al servei fins que no van poder començar a deixar els nens a l'escola i ja havien identificat l'agressió psicològica a la que havie estat sotmeses tant temps. La pandèmia, a més, ha comportat més problemes afegits, per això ha calgut coordinar-se més amb serveis socials, amb centres de salut mental i amb l'atenció primària.

A Sitges, versos, poemes, pintures, collages, dibuixos i fotografies conformen el cartell commemoratiu d’aquest any del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones. Es tracta d’un cartell col·lectiu, fet amb la suma de les diverses expressions artístiques que la ciutadania ha fet arribar des de finals d’octubre amb l’objectiu d’unir forces en la lluita contra les violències masclistes.

La regidora de Drets Socials, Ciutadania i Igualtat, Júlia Vigó, ha agraït a totes les persones que han fet la seva aportació, “mostrant el seu compromís en l’eradicació d’aquestes violències amb les que les dones convivim. Violències que, de vegades, passen desapercebudes però que són el reflex d’una estructura social i un marc mental que discrimina les dones i justifica la desigualtat”. Júlia Vigó ha afegit que “la lluita contra les violències masclistes ens interpel·la a tots i a totes i demana la nostra determinació en la seva eliminació des de l’arrel més profunda i menys evident: evidenciant les violències en forma de comentaris, actituds o petites accions, que tenen lloc en la vida quotidiana”.

A Calafell, totes les dones que són regidores a l’Ajuntament han enregistrat la lectura del manifest institucional del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones d’enguany. L’enregistrament es difon avui mitjançant els canals informatius i les xarxes socials, ja que per la situació sanitària els actes virtuals han substituït els presencials en la commemoració i reivindicació d’aquesta jornada. L’actual corporació municipal compta amb deu dones regidores, d’un total de 21 escons. És gairebé un consistori paritari, el que més dones ha tingut en la història. Les regidores són (per ordre d’aparició en el vídeo): Isabel Bou Bayona, Sandra Suárez, Mònica Trepat, Lluïsa Lastra, Julia Fernández, Maite González, Dolors Terron, Elena Zapater, Noelia Sánchez i Helena Rubio.

Cubelles se suma, un any més, als actes de commemoració del 25N, Dia internacional contra la violència masclista. Malgrat els efectes de la COVID-19 no permeten desenvolupar les activitats de manera presencial, les actuals restriccions no han impedit presentar un complet programa d'actes que podrà seguir-se de manera telemàtica, a banda d'altres accions en paral·lel que també tindran el seu ressó a les xarxes socials municipals. El dia oficial s'ha viscut intensament amb la lectura del manifest oficial i un acte simbòlic d'inauguració de la penjada de paraigües liles i amb els colors LGTBI a la plaça de la Vila. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local