Violència masclista

Calafell aprova el protocol contra les violències sexuals en espais públics d’oci

El document proposa mesures com la contractació d’espectacles respectuosos amb la igualtat i la diversitat sexual i que no facin cap apologia d’aquestes violències

Calafell aprova el protocol contra les violències sexuals en espais públics d’oci. Ajuntament de Calafell

Calafell aprova el protocol contra les violències sexuals en espais públics d’oci. Ajuntament de Calafell

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El ple de l’Ajuntament de Calafell ha aprovat el protocol contra les violències sexuals en espais públics d’oci al municipi. És un document que defineix les estratègies i les eines per combatre la violència masclista en un dels contextos amb més impunitat. Arriba després d’una elaboració amb la implicació de diversos agents públics i privats i ha rebut llum verda per unanimitat de totes les forces polítiques de la corporació.

Segons ha explicat la presidenta de la comissió d’Igualtat i Drets Socials de l’Ajuntament, Isabel Bou Bayona, “les dades fan palesa la necessitat de posar la mirada i definir estratègies sobre els espais públics i d’oci per combatre l’alta concentració de fets constitutius de violència masclista o sexual que han patit les dones en aquests espais”.

La regidora ha afegit: “L’Enquesta de Violència Masclista del departament d’Interior, de 2016, identifica els espais on s’han patit violències masclistes per part de no-parelles, i els espais d’oci ocupen el primer lloc”. Segons aquestes dades, el 20,9% d’aquestes fets passen en espais d’oci; el 18,3%, a l’espai públic; el 17,1%, al transport públic; el 12,5%, a casa; l’11,9%, a la feina; el 7,3%, a les xarxes socials; un 3,3%, a una altra casa; i el 3,2%, al lloc d’estudis. Hi ha un 5,5% de casos que ocorren en altres circumstàncies diferents a aquestes.

Els objectius operatius del Protocol són els següents:

–Identificar les principals violències sexuals en espais i entorns festius a Calafell i detectar necessitats per reduir-les.

–Definir accions d’intervenció comunitàries per reduir les violències sexuals als espais festius de Calafell segons eixos de prevenció, detecció, actuació/atenció i reparació/recuperació.
Millorar el treball transversal i coordinat entre els diferents agents i actors que interactuen i intervenen als espais festius de Calafell.

Una de les accions principals del Protocol ha estat i és la implementació dels Punts Lila a les festes populars de Calafell, que es va engegar amb molt bona acollida, tot just abans de la pandèmia, en el passat Carnaval. En aquest sentit, el protocol defineix el disseny d’aquests espais, la formació de les persones que els han d’atendre i fins i tot el treball d’equips itinerants en els actes en què s’apliqui el protocol.

El document proposa mesures novedoses, com la contractació d’espectacles respectuosos amb la igualtat i la diversitat sexual i que no facin cap apologia d’aquestes violències. A més, es procurarà aconseguir el compromís dels artistes o intèrprets que actuin al municipi de no fomentar o emparar aquestes actituds des de l’escenari.

Isabel Bou Bayona subratlla que “les festes populars són espais molt arrelats i estimats al nostre territori, aportant consciència i creació de teixit associatiu, producció cultural i artística. Per aquest motiu, perquè ens estimem les festes populars i tradicionals, volem que siguin espais de llibertat, de gaudi, de qualitat i de respecte cap a totes les persones que en formen part”.

I conclou: “Tothom ha d’estar convidat i sentir-se a gust a la festa. Les dones de totes les edats han de sentir-se bé a les festes, han de poder moure’s amb llibertat sense por a patir agressions sexistes i les persones amb diversitats de preferències afectives i sexuals o d’expressions de gènere, han de poder mostrar-se i viure la festa amb normalitat sense por a ser jutjades o violentades”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local