Contaminació

L'alumnat de l'institut Cabanyes consciencia la població sobre l'ús del clavegueram

Des d'aquest dijous, en diverses clavegueres del barri de Sant Joan i del centre, es podran veure pintats lemes com “Aquí comença el mar”, “El que llences acaba dins teu”, o “Deixa'ns viure”

L'alumnat de l'institut Cabanyes consciencia la població sobre l'ús del clavegueram. Ajuntament de Vilanova

L'alumnat de l'institut Cabanyes consciencia la població sobre l'ús del clavegueram. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Des d'aquest dijous, en diverses clavegueres del barri de Sant Joan i del centre, es podran veure pintats lemes com “Aquí comença el mar”, “El que llences acaba dins teu”, o “Deixa'ns viure”, acompanyat de la gamba vilanovina i altres animals marins.

Es tracta de la consecució del projecte “Aquí comença el mar”, que van iniciar els joves de l'institut Manuel de Cabanyes el curs passat, i que va quedar aturat per la Covid. L'alumnat del projecte de servei a la comunitat ha ajudat a pintar els lemes al costat dels embornals.

Antoni Palacios, regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, ha explicat que s'ha volgut aprofitar per conscienciar sobre un dels problemes mediambientals que més preocupa: “volem explicar el problema que hi ha en el clavegueram: tot acaba al mar, i més en una ciutat costanera com la nostra. Cal conscienciar la ciutadania que tot el que tirem a la reixa del clavegueram acaba a la xarxa pluvial, que va al mar”. Es tracta d'un projecte molt pedagògic, en el que els instituts s'involucren i després ho expliquen a la resta de la població: “això no acaba amb la pintura a la claveguera, sinó que ells han de conscienciar la resta de la gent, han de fer la tasca pedagògica perquè al mar només hi vagi a parar l'aigua”.

La regidora d'Educació, Mercè Mateo, també ha acompanyat els alumnes en aquest acte i ha explicat que “l'alumnat adolescent de 3r i 4t d'ESO està obligat a fer unes hores de servei a la comunitat, i en el cas d'aquest projecte, els ha servit perquè puguin reflexionar sobre el medi ambient, creant uns lemes i uns símbols que han fet que s'involucressin en el projecte”.

El projecte està impulsat per l'Ajuntament, juntament amb la Companyia d'Aigües i els instituts Manuel de Cabanyes i Baix-a-mar, que l'iniciarà en breu.

Els i les joves van realitzar una jornada de formació pràctica impartida per tècnics de la Regidoria de Projectes i Obres i de la Companyia d'Aigües. Es tractava d'explicar-los qüestions com el cicle de l'aigua, la funció dels embornals i de la xarxa de clavegueram, què és un sobreeixidor i quan entra en funcionament, i la capacitat dels sacs pluvials per evitar que les deixalles arribin al mar. L'objectiu es conscienciar que els embornals de la xarxa de clavegueram no són una paperera, i que qualsevol cosa que es llença a terra pot acabar contaminant el mar.

“Ici commence la mer” sorgeix d'experiències realitzades a municipis de França o Bèlgica, i a Catalunya es va dur a terme per primera vegada a Vilanova i la Geltrú el 2019.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local