Drets humans

Els centres de secundària de Vilanova celebren els 10 anys del projecte Re@cciona

Els estudiants han realitzat vuit curtmetratges que aborden temes de sensibilització sobre drets humans

Els centres de secundària de Vilanova celebren els 10 anys del projecte Re@cciona. Ajuntament de Vilanova

Els centres de secundària de Vilanova celebren els 10 anys del projecte Re@cciona. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Alumnes de secundària de Vilanova i la Geltrú han celebrat aquest dijous el desè aniversari del projecte Re@cciona, un treball de sensibilització pel foment i respecte dels drets humans en què hi participen diversos centres educatius de la ciutat i que implica més de 170 persones. El treball, que es du a terme al llarg del curs, consisteix en la creació d'un curtmetratge realitzat íntegrament pels alumnes. La presentació dels treballs s'ha fet en un acte a l'auditori de Neàpolis, amb un aforament limitat per complir els criteris sanitaris. La gala –que l'any passat no es va poder fer per la pandèmia– s'ha pogut seguir en directe per Canal Blau TV.

La regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú impulsa el projecte Re@cciona als centres de secundària des de l'any 2010. Aquesta proposta pedagògica pretén que els joves treballin aspectes vinculats a la cooperació i la solidaritat, incentivant la reflexió crítica i l'acció compromesa amb els drets humans i els objectius de desenvolupament sostenible. Re@cciona s'ha consolidat com una iniciativa d'èxit i s'ha anat expandint a altres municipis: actualment realitzen el projecte més de 40 centres, a Catalunya, Balears i també a França.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha esperonat els joves a traslladar l'esperit solidari al seu dia a dia. “Amb aquest treball contribuïu a fer reaccionar i a sensibilitzar: sou transmissors de les desigualtats del món”, ha ressaltat Arnau, que ha animat els estudiants a “ser sensibles als privilegis del primer món, cosa que ens obliga a treballar per no malmetre recursos i vetllar per la igualtat entre les persones”. 

Enguany han participat al Re@cciona vuit grups de set centres, tots ells de 3r i 4t d'ESO. Els títols presentats en aquesta edició són: Començar a ser jo, del Col·legi Santa Teresa de Jesús (3r d'ESO A), sobre les discriminacions per raó de gènere; Blanc i negre, també del Col·legi Santa Teresa de Jesús (3r d'ESO B), que denuncia el racisme; Un mar per a tots, de l'Escola El Cim (3r d'ESO), que aborda l'explotació abusiva dels recursos pesquers i les desigualtats entre primer i tercer món; Em cuido, et cuido, ens cuidem, de l'Institut Baix a Mar (4t d'ESO), sobre malnutrició i salut en països subdesenvolupats; H20, de l'Institut Dolors Mallafrè (Arts escèniques, 4t d'ESO), que tracta temes de pobresa i salut al tercer món; L'ovella negra, de l'Institut Lluch i Rafecas (4t d'ESO), sobre explotació laboral de les persones immigrants; Contrastos de vida, de l'Institut Manuel de Cabanyes (4t d'ESO), que denuncia les desigualtats i la distribució injusta de la riquesa; i Darrere de les etiquetes, de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC), sobre la precarietat laboral i l'explotació de mà d'obra de països pobres en la indústria tèxtil.

Tots els treballs tenen en comú un tema relacionat amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 que promou Nacions Unides, i procuren posar l'accent en una mirada crítica cap a les societats menys igualitàries.

Enric Garriga, regidor de Cooperació, ha fet una crida als joves a implicar-se en la millora social. “Els drets humans són per a tothom, no són discutibles, i aquesta és una línia vermella que no es pot traspassar”, ha manifestat. Garriga ha destacat que el format cinematogràfic del Re@cciona “obre la màgia d'explicar històries, que generen preguntes i fan pensar”. 

La inscripció dels centres educatius al Re@cciona és voluntària i compta amb la col·laboració de diferents ONG. L'empresa Taller de cinema s'encarrega del seguiment i coordinació del projecte acompanyant els estudiants, que duen a terme totes les tasques de la producció cinematogràfica: escriuen el guió, pensen les localitzacions, actuen i fan el rodatge i muntatge dels curts, amb la implicació imprescindible dels seus professors.

A banda de la realització dels curtmetratges, el projecte Re@cciona es complementa amb una sèrie de xerrades, que aquest curs han anat a càrrec de Josep Armengol, de Medicus Mundi; Enrique Castro, de Garraf Coopera; Rosa Català, tècnica de Convivència i Equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Enric Garriga i Amadou Lo, d'UCFR Garraf; Dante Maschio, d'Enginyeria Sense Fronteres, i M. Núria Plana, d'Oxfam Intermon, una de les impulsores del projecte l'any 2010, a més del suport tècnic de Jaume Fargas i Maia Gardes.

Re@cciona aporta un mètode innovador a l'educació en valors dins les aules i és una proposta engrescadora tant per a l'alumnat i el professorat, com per a les entitats que hi participen. A partir d'aquest treball conjunt es reflecteix la visió crítica del jovent i les seves aportacions per incorporar canvis en l'entorn immediat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local