Estiu 2021

Sitges enlaira un dron per controlar l'aforament de les platges i evitar aglomeracions

L'aparell volarà fins a finals d'agost en dies alterns i es garanteix la protecció d'imatge dels banyistes

Sitges enlaira un dron per controlar l'aforament de les platges i evitar aglomeracions. ACN

Sitges enlaira un dron per controlar l'aforament de les platges i evitar aglomeracions. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 L'Ajuntament de Sitges ha iniciat aquest dijous la prova pilot per controlar l'aforament de les platges amb un dron. L'aparell sobrevola tota la costa del municipi –des de les Botigues fins la platja de les Anquines- durant prop de cinc hores. A cada passada, capta fotografies per poder comptar quants banyistes hi ha a cada platja i garantir que no hi ha aglomeracions. "Volem que la platja sigui un espai per gaudir amb seguretat", ha recalcat el regidor responsable de l'àrea, Guillem Escolà, que ha destacat que la covid-19 ha "accelerat" la posada en marxa d'aquest sistema. El dron resseguirà les platges en dies alterns fins el 22 d'agost i el consistori garanteix que la protecció d'imatge dels banyistes queda preservada en tot moment.

Escolà ha apuntat que l'ús de drons busca controlar l'aforament "davant la delicada situació de la pandèmia" però també pretén obtenir el màxim de dades possibles per optimitzar els serveis de les platges. Amb les dades obtingudes, al final de la temporada l'Ajuntament preveu estudiar si els wc, les dutxes, les guinguetes i el lloguer d'hamaques de cada platja s'ajusten al volum d'usuaris que tenen.

Segons el regidor, controlar l'aforament amb drons és un projecte que el govern ja preveia desplegar i que la covid-19 ha fet avançar per poder garantir la seguretat sanitària de les platges. "Són espais a l'aire lliure on s'hi acumula molta gent i volem aplicar mesures que ens ajudin a controlar les distàncies", ha remarcat.

Amb l'enlairament del dron, el municipi tindrà una fotografia actualitzada cada hora de quin és l'estat de totes les platges. Aquesta imatge punteja els banyistes amb una senyal que evita la seva identificació, al mateix temps que el sistema fa el recompte de la gent. La informació es trasllada després a una base de dades coordinada amb el servei d'informadors a les platges, i també es publica al portal web de les platges de Sitges per a què els usuaris puguin conèixer l'ocupació de l'espai abans d'anar-hi.

Escolà ha explicat que, quan hi hagi una platja molt concorreguda, els informadors rebran l'avís de tancar l'espai i derivar els banyistes a una altra zona on hi hagi menys afluència de gent. Aquesta situació es va viure l'any passat, especialment els matins dels caps de setmana a les platges del nucli urbà, i es preveu que es torni a repetir en el punt àlgid d'aquest estiu.

El regidor ha assegurat que l'ús d'imatges aèries suposa un "gran avenç" en el sistema de control de l'aforament, ja que l'any passat el recompte dels banyistes es feia a través dels informadors. Aquests agents municipals s'encarregaven de supervisar quanta gent entrava a la platja i remetien les dades a un programa informàtic. "Ara tindrem dades actualitzades molt més ràpidament", ha celebrat.

Pel que fa a la privacitat dels banyistes, Escolà ha garantit que el vol del dron la respectarà en tot moment, tant amb el punteig de les imatges com per la distància en què aquestes es capturen. I és que, segons ha detallat la companyia responsable de l'aparell, el dron vola a més de 30 metres d'alçada i a 50 metres de la línia de la platja, de manera que les imatges disparades són grans plans generals que fan impossible identificar les persones.

En paral·lel al control de l'ocupació i l'avaluació dels serveis, les dades processades a partir de les imatges captades es compartiran amb les dades turístiques, obtingudes cada quatre dies a través de la telefonia mòbil, sobre la procedència i durada de l’estada dels turistes i/o visitants a la localitat. També, i per primera vegada, es podran analitzar dades reals de la despesa realitzada a la destinació amb targetes de crèdit per part dels turistes nacionals.

La prova pilot del dron a les platges –del 15 de juliol al 22 d'agost- ha costat a l'Ajuntament prop de 15.000 euros. La intenció del govern municipal és estendre el dispositiu l'any vinent durant més dies a través d'una licitació oficial.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local