Alerta sanitària

Salut torna a fer proves als contactes estrets en la població general i a l'entorn escolar tant si estan vacunats com no

Els membres de la comunitat educativa amb la pauta completa es faran tests d'antígens amb automostra a les farmàcies

Un estudiant fent-se una prova PCR aquest 9 d'abril del 2021 a la UdG. ACN

Un estudiant fent-se una prova PCR aquest 9 d'abril del 2021 a la UdG. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Salut reprendrà a partir de dilluns i de forma progressiva les proves als contactes estrets d'una persona amb covid-19. En la població general, les persones amb la pauta completa de vacunació s'hauran de fer una PCR entre els dies 4 i 6 -preferentment el 4- del contacte i es manté la directriu que no cal que facin quarantena. Les persones no vacunades o amb la pauta incompleta també es faran una PCR entre els dies 4 i 6 i hauran de fer quarantena de 10 dies. En l'entorn escolar, les persones amb pauta completa es faran un test d'antígens amb automostra supervisada a la farmàcia entre els dies 0 i 1 de detectar-se el cas. En les no vacunades, se seguirà la mateixa pauta que la població general: PCR entre els dies 4 i 6 i quarantena 10 dies.

Les proves diagnòstiques de la covid-19 als contactes estrets que no tenen símptomes de la malaltia es van deixar de fer el juliol pel gran volum de feina de la cinquena onada que va recaure sobre l'atenció primària.

Després que els contagis de la cinquena onada hagin baixat molt i a les portes de la rentrée escolar i laboral, Salut publicarà dilluns l'actualització del protocol i reprendrà el testeig entre els contactes encara que no tinguin símptomes. Així, Salut dona per finalitzada la fase de mitigació de la cinquena onada, que succeeix a la fase de contenció quan no s'ha pogut aturar la propagació del virus.

El protocol incorpora diverses novetats per la variant delta i l'inici del curs escolar. D'entrada, es cavia el període en què es faran les proves PCR, de manera que es realitzaran entre el quart i el sisè dia -preferentment el quart- després de l'exposició. L'objectiu és millorar la detecció de la variant delta, que arriba al pic viral abans que les anteriors.

Salut ha decidit fer també les proves -PCR o tests d'antígens- a persones vacunades per a major seguretat, ja que s'han detectat casos entre aquesta població. Amb tot, es manté que no cal que facin quarantena a menys que donin positiu.

A les persones no vacunades o que encara no tinguin la pauta completa, també se'ls farà una PCR i en el seu cas sí que hauran de fer quarantena durant deu dies.

Les proves es realitzaran en punts centralitzats de presa de mostres sempre que sigui possible. Salut vol potenciar el paper d'aquests punts.

En l'àmbit escolar, quan es confirmi un cas positiu, es farà una prova diagnòstica a tots els membres del grup de convivència estable. Una de les principals novetats és que s'incorporen les farmàcies.

Les persones vacunades que hagin estat en contacte d'una persona amb covid es faran un test d'antígens (TAR) per automostra supervisada el mateix dia o l'endemà de confirmar-se el cas, a qualsevol farmàcia que participi en el programa de tests d'antígens ràpid supervisats. Les dades es reportaran al sistema de salut per a l'estudi de casos i contactes.

Les persones no vacunades o amb pauta incompleta de l'àmbit escolar hauran de fer quarantena durant deu deu dies. Se'ls realitzarà una prova PCR entre els dies 4 i 6 -preferentment el 4-, com la població general.

És important recordar que el resultat de la prova no influeix en la necessitat de fer quarantena quan aquesta sigui indicada. És a dir, les persones no vacunades hauran de fer la quarantena de deu dies encara que la prova doni negatiu, ja que podria ser que encara no es pogués detectar la càrrega viral.

Si el resultat de la prova és positiu, tant en vacunats com en no vacunats, es considera un cas i han de fer l'aïllament.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va confirmar aquesta setmana que recuperarien les proves als contactes estrets i va indicar que estaven estudiant la manera organitzativa per fer-ho amb "el menor impacte" possible en el sistema sanitari.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local