Violència masclista

L'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú ha atès 252 dones aquest 2021

El perfil de les dones ateses al SIAD és majoritàriament d'entre 35 i 49 anys

L'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú ha atès 252 dones aquest 2021. Ajuntament de Vilanova

L'Espai d'Equitat de Vilanova i la Geltrú ha atès 252 dones aquest 2021. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Vilanova i la Geltrú acull aquests dies diversos actes emmarcats en la Setmana del 25N contra les violències masclistes, una de les principals problemàtiques estructurals de la societat com a manifestació de la discriminació i de la situació de desigualtat derivada d'un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones.

Les dades

El Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), de l'Espai d'Equitat de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha atès els primers 10 mesos d'aquest any 252 dones i ha fet 3.282 actuacions relacionades amb violències masclistes, jurídiques, d'atenció psicològica, sanitàries, formatives o sobre els serveis socials.

Majoritàriament, les violències que es detecten en les atencions realitzades són: psicològica, física, sexual, econòmica, social i estructurl. El canal d'entrada és per iniciativa pròpia, però també hi ha derivacions des d'Acció Social, els cossos de seguretat, Salut o entitats, agents amb els que es fa un treball estret.

S'han obert 158 expedients nous entre l'1 de gener i el 31 d'octubre. L'abordatge es realitza des de diversos àmbits psicològic, jurídic i social. Del total de 3.282 atencions, 1.740 són atencions psicològiques, 238 són assessoraments jurídics, 294 són atencions socials i 1.050 són actuacions en informació i orientació comunitària, una dada que destaca perquè correspon a coordinacions, derivacions o gestions amb la resta d'agents comunitaris que conformem la Xarxa d'Atenció i Recuperació Integral (XARI). Es tracta d'actuacions imprescindibles per a l'acompanyament i suport que precisen les dones per identificar i sortir de les situacions de violències masclistes en les que es troben.

El perfil de les dones ateses al SIAD: la majoria tenen entre 35 i 49 anys. Pel que fa a la perspectiva de diversitat cultural i d'origen, hi ha poca incidència de dones migrades. La majoria de dones ateses són família monomarental, o bé tenen parella estable amb o sense descendència a càrrec, i la majoria tenen una situació econòmica independent.

Passat els mesos més durs de la pandèmia, al llarg d'aquest 2021 el SIAD ha anat recuperant progressivament la presencialitat en les visites fins arribar al cent per cent d'atenció presencial del 100%, i s'ofereix també visites telefòniques si les dones ho demanen.

El regidor de Convivència i Equitat, Jaume Aliaga, recorda que “les violències masclistes són un problema estructural de la societat, que malauradament són lluny de poder-se eradicar. És responsabilitat de les administracions fer una tasca de sensibilització i de prevenció amb l'objectiu de minimitzar les conductes violentes, però també d'atenció i acompanyament en els casos en que per desgràcia segueixen passant, i no s'han de silenciar de cap manera”.

Els actes

Durant el 2021, amb dades fins al 31 d'octubre, a l'estat espanyol s'han registrat 69 feminicidis, 17 d'aquests a Catalunya.

El 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones, i l'Ajuntament ha organitzat diverses activitats de sensibilització ciutadana per identificar, abordar i acabar amb les violències contra les dones en la "Setmana 25N: Contra les violències masclistes".

Així, divendres 19 es va fer el lliurament del Premi Carta al maltractador. 136 alumnes de 6 centres de secundària i batxillerat de la ciutat han participat en aquesta edició  per promoure la sensibilització del jovent davant la violència masclista, amb la redacció d'una carta adreçada a un maltractador. El primer premi ha estat per Cèlia Capdet, de 3r d'ESO de l'escola El Cim. El segon per a Henar Jiménez, de 4t d'ESO de l'IES Dolors Mallafré, i una menció especial per a Fàtima Grouri, de 3r d'ESO de l'escola Santa Teresa de Jesús.

Al llarg d'aquesta setmana es farà la formació en línia “Pornografia en un patriarcat neoliberal: una qüestió de desig individual?”, la formació en línia per a professionals “Abordatge de l'atenció a homes agressors”, una marxa ciclista lliure de violències masclistes, la lectura del manifest institucional del 25 de novembre, una sessió en línia de la comissió de Seguiment del Protocol d'Accions Contra la Violència Masclista (per a agents del circuït local), la inauguració del Centre d'Interès de Dones i feminismes i LGBTIQ+ a la biblioteca Joan Oliva, i un taller d'autodefensa feminista.

A banda dels actes institucionals, els col·lectius feministes de la ciutat organitzen també diverses activitats al llarg de la setmana.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local