Malbaratament alimentari

El projecte de reaprofitament de menús escolars permet oferir més de 100 menús setmanals a l'Espai Sopem de Vilanova

L'Economat centralitza el servei que lluita contra el malbaratament alimentari i ofereix menjar cuinat a usuaris que ho necessiten

El projecte de reaprofitament de menús escolars permet oferir més de 100 menús setmanals a l'Espai Sopem de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

El projecte de reaprofitament de menús escolars permet oferir més de 100 menús setmanals a l'Espai Sopem de Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cinc escoles de Vilanova i la Geltrú i tres escoles de la comarca col·laboren aquest 2021 en el projecte de reaprofitament dels menús escolars que es va iniciar l'any 2018 a través de l'Economat, amb un conveni de col·laboració amb les empreses que gestionen els menjadors d'aquests centres.

Les escoles Sant Bonaventura, Canigó, Volerany, Ítaca i Arjau; a més de les escoles Parellades i Riera de Ribes, i Maricel de Cubelles participen en aquesta iniciativa que lluita contra el malbaratament alimentari i ofereix menjar cuinat a qui més el necessita. La Plataforma centre multiserveis i el centre d'acollida Abraham de Vilafranca també  donen els seus excedents.

El regidor d'Acció Social, Jaume Aliaga, explica que aquest “és un molt bon exemple de l'economia circular, que està tan de moda. Fa un temps aquest menjar acabava a les escombraries, i ara, gràcies a les empreses que gestionen els serveis de menjador escolar, aquest sobrant que s'ha cuinat i que no se serveix, es pot conservar i utilitzar per a les persones que ho necessiten”.

La iniciativa vincula les escoles als projectes socials, posant un cop més de relleu el potencial del treball en xarxa i del treball comunitari.

L'excedent de menjar cuinat es conserva en carmanyoles de doble ració, congelades i correctament etiquetades a la cuina de les escoles seguint un protocol de seguretat alimentària elaborat pel departament de salut municipal. Les carmanyoles són recollides per la furgoneta de l'Economat, on s'emmagatzemen. Finalment en fa ús el projecte social Espai Sopem, un recurs gestionat per l'associació Grupo 5/14, entitat que neix de l'Església Cristiana del Garraf. Aquest servei s'ofereix al centre cívic La Geltrú, els dilluns, dimecres i dijous, i actualment reparteix al voltant de 100-120 menús setmanals. A banda d'un lloc on sopar menjar calent, Espai Sopem vol ser també un espai  d'acollida, de vincle, de relació, de seguretat i de companyia, tot i que actualment, a causa de la pandèmia, ha hagut d'adaptar el format oferint menjars per emportar, fet que també ha permès arribar a més persones.

Antoni Marrugat, coordinador de Càritas Interparroquial de VNG, explica que “l'Economat abasteix d'aliments tots els projectes solidaris que hi ha a Vilanova: l'Espai Sopem, l'esmorzar Cafè Caliu de l'Associació Alè, i els berenars dels centres oberts i del servei de reforç escolar. Actualment, les carmanyoles van totes a l'Espai Sopem, ja que ara aquest servei té molts usuaris, i també s'abasteix d'aliments de l'Economat per cuinar-los al mateix centre cívic”.

Per la seva banda, Josep Blanco, gerent de l'empresa Jocs i Taula, que dóna el servei de menjador a 5 escoles de la comarca, agraeix que Càritas va proposar el projecte en un moment que des dels menjadors tenien “una inquietud de feia anys, volíem reaprofitar el menjar que ens sobra dels àpats diaris a les escoles. Vam poder tirar endavant un projecte molt maco que està funcionant, i convidem altres entitats i empreses que se sumin a aquesta iniciativa”.

L'Economat en xifres

L'any 2020 es van lliurar més de 500 carmanyoles amb aquest sistema de reaprofitament d'excedent de menjar cuinat que no s'ha servit. Pel que fa als aliments provinents de minves de botigues i supermercats, l'Economat en recull anualment més de 20 tones.

L'any 2020, l'Economat va atendre 1.126 famílies, el que suposa 2.973 persones, de les quals 1.121 són menors. Cal tenir en compte que el 54% de famílies ateses necessiten ajut de l'Economat durant més de dos anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local