Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques

La UPC de Vilanova competeix en un concurs mundial per conservar la biodiversitat de les selves tropicals a través de biosensors

Els investigadors proposen un control basat en sensors que permeten una monitorització en temps reals desenvolupat a Vilanova i la Geltrú

Retrat de Michel André durant el projecte Provindence, a la selva de l’Amazones. UPC

Retrat de Michel André durant el projecte Provindence, a la selva de l’Amazones. UPC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Universitat Politècnica de Catalunya lidera un equip internacional que competirà en un concurs mundial per conservar la biodiversitat de les selves tropicals amb tecnologia disruptiva. L'equip de científics Providence+ ha estat seleccionat entre 34 grups internacionals de 18 països per participar en l'XPRIZE Rainforest. És l'única representació espanyola en aquest concurs, dotat amb 10 milions de dòlars. La Fundació XPRIZE repta els científics a desenvolupar en els propers cinc anys noves tecnologies per estudiar de manera ràpida i exhaustiva la biodiversitat de les selves tropicals i utilitzar les dades per millorar el coneixement dels ecosistemes. El grup de la UPC proposa un control amb sensors en temps real.

Un dels reptes dels equips que competeixen és presentar solucions tecnològiques que permetin explorar, en 24 hores, una extensió de selva de 100 hectàrees. A més, caldrà avaluar-ne, en 48 hores, la biodiversitat amb les dades obtingudes. Aquesta tecnologia s’ha de desenvolupar i presentar abans de la primavera del 2023, en què es donaran a conèixer els deu equips finalistes. A finals d’abril del 2024 s’anunciaran els equips guanyadors del primer, segon i tercer premis.  

La iniciativa Providence+ proposa analitzar les selves tropicals mitjançant un conjunt de bioindicadors específics que monitorin espècies en temps real. Així, s’avaluarà la dinàmica de les poblacions i els índexs ecoacústics de la biodiversitat dels boscos.

El projecte té com a precursora una tecnologia desenvolupada el 2016 pel Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, a Vilanova i la Geltrú, juntament amb el Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauáua (Brasil). Es tracta dels nodes Providence, una xarxa de sensors que actualment monitoren i fan el seguiment constant de la biodiversitat sota la coberta dels boscos tropicals. El sistema també identifica, mitjançant imatges i sons, una gran quantitat d’espècies. Amb la transmissió de dades sense fil i de baix consum d'energia, el sistema d’escolta funciona durant llargs períodes de temps, sense necessitat de manteniment.

Ara, l’equip científic millorarà la funcionalitat dels actuals nodes i inclourà tècniques de visió per computador per identificar les espècies vegetals d’aquests boscos. També introduirà l’ús de drons i robots no motoritzats per fer el seguiment en temps real de centenars d’espècies, per primer cop sense intervenció humana in situ. També preveuen crear una estructura de dades en obert a disposició de la comunitat científica.

La UPC ha posat en marxa un programa de captació de fons per canalitzar aportacions de privats, espònsros i donants per poder tirar endavant el projecte, que requereix més d'1,5 MEUR.

L'equip de la UPC treballa amb científics del Massachusetts Institute of Technology (MIT), dels Estats Units; l’Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá (IDSM), de Brasil, i la Delft University of Technology (TU Delft), als Països Baixos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local