Corriol petit

Sitges fa una crida a la responsabilitat: cal respectar els espais de nidificació d’aus a Les Botigues

El corriol petit fa nius a la platja de Les Botigues i s’ha establert un espai protegit, que si no es respecta pot comportar infraccions penals

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Sitges recorda que cal respectar els espais de nidificació d’aus, com és el cas del que hi ha a la platja de Les Botigues i on hi acostuma a fer niu el corriol petit. Davant de l’arribada dels mesos amb més afluència de persones a les platges, l’Ajuntament vol alertar de la prohibició d’entrar dins de les zones tancades.

Cal tenir en compte que els gossos no poden anar lliures per les platges i que en temporada de bany tampoc no estan autoritzats a entrar en aquests espais, excepte en els casos de platges que estiguin específicament destinades per a dur-hi gossos.

El comportament dels usuaris de l’entorn dels espais protegits de nidificació ha de tenir en compte que no es pot destorbar els animals amb sorolls ni focus de llum, no es pot accedir a la platja amb cap vehicle motoritzat i que cal avisar els Agents Rurals (al telèfon 112) si es troba un animal ferit o mort.

El regidor d’Espais naturals de l’Ajuntament de Sitges, Eduard Terrado, explica que “els espais de nidificació són entorns per a que les aus se sentin segures” i afegeix que “no respectar aquests espais protegits i tancats pot comportar una infracció penal”. El regidor Terrado creu que “hem de ser capaços de compatibilitzar l’ús de les platges en aquests mesos amb aquests espais naturals protegits, com és el cas de la platja de les Botigues”.

El cas d’una hipotètica aparició de tortuga babaua a alguna platja de Sitges és un altre cas que l’Ajuntament té protocolaritzat, ja que es tracta d’un moment molt delicat on la tortuga busca un lloc per pondre els ous. Si es detectés una tortuga a la platja, tant sigui per part d’un ciutadà com d’algun treballador, immediatament s’ha de trucar als Agents rurals (al 112).

Mentrestant no arriben els especialistes, ningú no pot tocar, moure o agafar la tortuga per posar-la al mar (ni que sigui amb la intenció d’ajudar-la). Un cop la tortuga hagi post els ous, ella mateixa retorna al mar. Sí que cal establir un perímetre de 5 a 10 metres amb tanques o cinta al voltant del lloc on la tortuga estigui fent la posta d’ous, per evitar interferències humanes. El millor és que ni tan sols ens posem en el seu angle de visió. 

En aquesta línia de no molestar en absolut la tortuga, no es poden fer sorolls, s’ha d’aturar qualsevol música i no es poden fer fotos amb flash ni enfocar amb cap tipus d’il·luminació, ja que les llums desorienten la tortuga i poden frustrar la posta. Si no la pot fer o s’interromp, la tortuga i la posta moriran. Evidentment, en cap cas es pot tocar la posta ni accedir a l’interior del perímetre delimitat per fer-hi res fins que els Agents Rurals ho autoritzin. Les persones que observin aquesta posta de la tortuga ho han de fer en silenci, fora del perímetre i de la visió de l’animal, perquè qualsevol intromissió en aquest procés pot comportar la frustració de la posta.  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local