Saturació

La Cambra reclama definir un nou model de tarificació d'autopistes davant les mesures "parcials i tardanes" anunciades

L'ens fa una crida a anar més enllà i exigeix una inversió de 1.400 MEUR per millorar el corredor mediterrani viari

La Cambra reclama definir un nou model de tarificació d'autopistes davant les mesures

La Cambra reclama definir un nou model de tarificació d'autopistes davant les mesures "parcials i tardanes" anunciades. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Cambra de Comerç de Barcelona fa una crida per definir de manera urgent un model per al sistema de transports català que solucioni els problemes estructurals que arrossega, com ara "oferta ferroviària insuficient", la baixa inversió, i el "desequilibri" viari després que s'aixequessin les barreres dels peatges. En un comunicat, l'ens cameral assegura que les mesures anunciades pels governs català i l'espanyol per l’AP-7 respondran només de "manera parcial i de forma molt tardana a una situació que s’ha degradat per manca d’anticipació". " Cal una definició urgent del model de gestió de les vies d’alta capacitat (..) per definir i implantar un nou model de tarifació i exigir els projectes pendents a executar", indica la Cambra.

La institució lamenta que s'hagi produït un "increment del 40% del trànsit i ara per ara l’AP-7 concentra el 20% de les víctimes mortals de tota la xarxa viària catalana" després de l'eliminació dels peatges i que les administracions només comencin a reaccionar ara.

"Resulta sorprenent que s’hagi esperat fins a l’extrem actual de congestió i accidentalitat per procedir a definir actuacions, especialment aquelles de caràcter operatiu que demandaven actuacions urgents des de fa temps", indiquen.

En la mateixa línia, critiquen que aquests efectes "eren perfectament previsibles". Alhora,  apunten que "les mesures de mitigació proposades no representen la solució definitiva" per millorar "un problema estructural del sistema de transports".

En aquest sentit, des de la Cambra de Barcelona aposten perquè hi hagi una  oferta ferroviària alternativa, s'executin de les inversions pendents en infraestructures viàries  -de fins a 1.400 milions d'euros només al corredor mediterrani viari- i s'impulsi un model de gestió del trànsit de les vies d’alta capacitat, inclosa la tarifació per ús.

"Mentre no es defineixi el model de tarifació per ús a aplicar en tota la xarxa d’altes prestacions catalana i estatal, el nostre sistema de transports romandrà descompensat, atès que la gratuïtat continuarà estimulant els viatgers a utilitzar les antigues autopistes", asseguren.

La Cambra afegeix que la recaptació del pagament per ús d'autopistes "ha de ser descentralitzada, motiu pel qual serà necessari el traspàs de les carreteres de titularitat estatal al Govern català, seguint l’exemple del País Basc".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local