Pacificació del trànsit

El govern de Vilanova prepara una licitació per renovar la flota de busos l'any que ve

Antoni Palacios ha explicat que 'seran busos híbrids i s'ampliarà la freqüència de pas a cada 20 minuts'

130 persones s'informen sobre les mesures per una mobilitat més sostenible i activa a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

130 persones s'informen sobre les mesures per una mobilitat més sostenible i activa a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El govern de Vilanova prepara una licitació per renovar la flota de busos l'any que ve. És una de les mesures que va anunciar durant les tres sessions informatives que s'han celebrat aquesta setmana per avançar cap a una mobilitat més sostenible i activa. L'alcaldessa de la ciutat, Olga Arnau, i el regidor de Mobilitat, Antoni Palacios, han explicat, davant unes 130 persones en les tres jornades, que es tracta de mesures que busquen fer front a l'escalfament global del planeta i garantir un espai públic més amable, que prioritzi les persones.

“Què ens mou a fer aquests canvis? En primer lloc, la responsabilitat i la consciència amb el medi ambient”, ha afirmat Olga Arnau. Els estats membres de la Unió Europea tenen la fita de reduir les emissions contaminants almenys un 55% el 2030 i d'arribar a la neutralitat climàtica (emissions zero) el 2050, un repte que implica directament els municipis a prendre mesures.

D'altra banda, ha argumentat també l'alcaldessa, “ens mou el compromís amb la salut i el benestar de les persones, respirar un aire més net, tenir un espai públic més tranquil, accessible i segur per a les persones”. En aquest sentit, el nucli de les mesures de mobilitat és el pla Al centre, les persones, que preveu la pacificació del centre de la ciutat.

A banda d'aquest pla, s'han exposat també les altres mesures que s'impulsen, com són la delimitació d'una zona de baixes emissions, la potenciació de la xarxa ciclable, la creació d'una anella d'aparcaments dissuasius i la millora del transport públic.

El pla Al centre, les persones

Tal com s'ha exposat a les sessions informatives, el pla de pacificació Al centre, les persones és la principal línia d'acció per promoure una mobilitat més sostenible i activa. L'àmbit d'actuació delimita amb l'avinguda de Jaume Balmes al sud, al carrer de Tarragona i el Sant Magí al nord, el carrer de la Unió i el de Barcelona a l'est i la rambla de Samà i el carrer del Pare Garí a l'oest, la zona que ja prevista en el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible de la ciutat (PMUS, aprovat definitivament el 2018).

El tret principal de la pacificació que es promourà és la limitació de travessar la ciutat transversalment passant pel centre. “Això implica que deixarem de creuar la rambla pels tres carrers que ho podem fer ara”, ha especificat el regidor Antoni Palacios. La zona pacificada es dividirà en sectors, de manera que es podrà circular pel centre, però entrant i sortint pel mateix sector. Passat l'estiu es portarà a terme aquesta mesura, que es materialitzarà aplicant canvis de sentit en alguns carrers.

“Qui tingui necessitat d'arribar al centre amb vehicle ho podrà seguir fent, únicament no podrà creuar la zona pacificada”, ha apuntat l'alcaldessa, alhora que ha recordat que al setembre es facilitarà al veïnat informació detallada.

El pla Al centre, les persones contempla també l'arranjament de carrers i voreres del nucli antic, que ja s'està enllestint aquest juliol, així com la creació dels eixos ciclables d'est a oest de la ciutat i de nord a sud, també en execució actualment. Així mateix, comportarà la reubicació de les zones de càrrega i descàrrega, que s'està treballant conjuntament amb el sector del transport i del comerç, i la creació d'illes d'aparcament rotatiu i d'aturada curta per afavorir el comerç en eixos com l'avinguda de Francesc Macià.

Promoció d'alternatives al vehicle privat

El pla de pacificació s'acompanya de mesures per fomentar canvis d'hàbits de mobilitat, per avançar cap a modes de mobilitat sostenible i activa. D'una banda, es dotarà la ciutat d'una infraestructura ciclable per facilitar l'ús de la bicicleta, tal com proveu el projecte subvencionat pels fons Next Generation, que interconnectarà tota la ciutat amb un increment de 14 quilòmetres de via pedalable.

De l'altra, es crea una anella d'aparcaments dissuasius al voltant del centre, que permeten deixar el cotxe i desplaçar-s'hi a peu en pocs minuts. Entre aparcaments existents i projectats, es preveu oferir al voltant de 1.430 places per a vehicles a l'entorn del centre, gratuïtes per a residents a la ciutat.

D'altra banda, “som un dels municipis catalans amb més punts per a recàrrega per a vehicles elèctrics”, ha apuntat el regidor, alhora que ha recordat que una mobilitat més sostenible “també passa per un bon transport públic”. En aquest sentit, l'Ajuntament està preparant una licitació per renovar la flota de busos l'any que ve, “seran busos híbrids i s'ampliarà la freqüència de pas a cada 20 minuts”, ha afirmat Antoni Palacios. Així mateix, ha explicat, “la xarxa de bus urbà ha de créixer”, però l'Ajuntament no pot incrementar els recorreguts i parades fins al 2028, quan acabi el contracte actual del bus interurbà.

La Zona de Baixes Emissions

Com a municipi de més de 50.000 habitants, Vilanova i la Geltrú ha de delimitar una Zona de Baixes Emissions (ZBE) en el nucli urbà de la ciutat, amb la previsió que s'activi durant el 2023. La ZBE comprendrà una part del centre pacificat i comportarà d'entrada la prohibició de circular-hi als vehicles que no compten amb el distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit, un 20% dels matriculats a la ciutat.

Tot i que les condicions i els terminis concrets encara no s'han especificat, l'Ajuntament preveu una moratòria per als vehicles de residents a la ZBE que no tinguin l'etiqueta ambiental. Els dubtes sobre la ZBE han estat presents en les intervencions dels assistents a les tres sessions. També s'ha preguntat detalls sobre el pla de pacificació, els carrils bici i les normatives dels patinets, entre d'altres.

Els propers dies arribarà a totes les llars de la ciutat un díptic informatiu dels trets principals de les mesures per una mobilitat més sostenible i activa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local