Vaga

La plantilla de la neteja viària i la recollida de brossa de Sitges anuncia una vaga indefinida a partir del 21 d'agost

Els treballadors volen pressionar la direcció de PreZero en plena Festa Major i pic d'ocupació turística

La plantilla de la neteja viària i la recollida de brossa de Sitges anuncia una vaga indefinida a partir del 21 d'agost. ACN

La plantilla de la neteja viària i la recollida de brossa de Sitges anuncia una vaga indefinida a partir del 21 d'agost. ACN

Els treballadors del servei de neteja viària i recollida d'escombraries de Sitges han anunciat l'inici d'una vaga indefinida a partir de la mitjanit del diumenge 21 d'agost. La plantilla vol forçar la direcció de l'empresa concessionària, PreZero, a pactar el nou conveni laboral amb un augment de sou del 25% en cinc anys per al període 2022-2026. La mesura de força dels treballadors arribarà en ple tret de sortida de la Festa Major, moment en què Sitges viu un pic d'ocupació turística. "No ens agrada arribar a fer vaga, però és l'única arma que tenim i on podem fer més mal", apunta a l'ACN el president del comitè d'empresa, Bernardo Sánchez, que també reclama que el nou conveni inclogui millores socials per als 120 treballadors del servei.

Sánchez detalla que les negociacions amb PreZero estan estancades des de fa setmanes. Segons relata el president del comitè d'empresa, la companyia s'avé a aplicar un augment de l'11,5% del sou progressivament des del 2022 i fins el 2026. Els treballadors, però, ho veuen insuficient. Sánchez apunta que inicialment la plantilla exigia que l'augment de sou anual fos proporcional a l'IPC, "que ara ja voreja el 10% només en un any". Davant les posicions allunyades, els treballadors finalment han acordat reclamar un 25% en cinc anys, de manera que s'apliqui un 5% cada any.

A banda de la revisió de sou anual, la negociació del conveni també està encallada pel que fa a diverses mesures socials, "que l'empresa només vol acceptar a canvi de retirar altres drets ja adquirits". Finalment, els treballadors reclamen a PreZero un augment d'efectius a la plantilla, ja que asseguren que l'adjudicació actual -vigent des del 2020- ha reduït el nombre d'empleats "i s'està forçant la gent a fer hores extres".

Sánchez posa com a exemple el servei que presten a nuclis allunyats del nucli urbà de Sitges, com Garraf i les Botigues, on diu que abans del 2020 es recollien les escombraries els set dies de la setmana, mentre ara ho fan tres cops setmanals. "D'acord que ha crescut el percentatge de reciclatge i hi ha menys brossa de rebuig, però el poble està brut i això és per la falta de personal del servei", insisteix Sánchez.

Els treballadors són ara a l'expectativa que l'empresa els citi per negociar i evitar la vaga, o bé que ho faci el Departament de Treball en el marc d'una mediació que permeti a les dues parts arribar a una entesa.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!

SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!