Habitatge social

Vilafranca reforma les Urgències de l’antic Hospital Comarcal per fer dotze pisos de lloguer assequible per a gent gran

Els habitatges estaran acabats a principis del 2024 i l’arrendament estarà bonificat un 40% respecte del preu de mercat

Vilafranca reforma les Urgències de l’antic Hospital Comarcal per fer dotze pisos de lloguer assequible per a gent gran. ACN

Vilafranca reforma les Urgències de l’antic Hospital Comarcal per fer dotze pisos de lloguer assequible per a gent gran. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està reformant l’edifici d’Urgències de l’antic Hospital Comarcal per crear dotze pisos de lloguer assequible adreçats a persones majors de 65 anys. Les obres tenen un pressupost d’1,3 MEUR. La previsió del govern local és que estiguin acabades el primer trimestre del 2024, quan s’entregaran els lloguers, que tindran un 40% de bonificació respecte el preu de mercat. Els pisos tindran una superfície d’entre 36 i 45 m2, i n’hi haurà d’una i de dues habitacions, i s’ha previst la construcció de zones comunes, com un pati i una sala polivalent. A diferència dels habitatges de lloguer social, aquests arrendaments no segueixen els paràmetres de cap llei i es basen en uns criteris que marcarà l’Ajuntament.

L’antic hospital fa quasi 30 anys que és en desús. Situat al centre de Vilafranca, data de finals del segle XIX. Tot i la seva antiguitat, el govern assegura que l’estructura de l’edifici de les antigues Urgències no necessita cap intervenció per crear un bloc de pisos. En canvi, sí que està sent necessari fer una reforma integral de la instal·lació de llum, aigua i gas, que s’està fent en base a criteris de màxima eficiència energètica.

En total, la finca ocupa 1.154 m2 distribuïts en tres plantes més una planta baixa. Tots els espais antigament destinats a usos hospitalaris s’han tirat a terra per fer els pisos i també s’ha construït una escala nova.

Els dotze pisos s’adreçaran a majors de 65 anys que no reben atenció de Serveis Socials però que tenen dificultats econòmiques per poder viure en un pis de lloguer de mercat. El regidor d’Urbanisme, Francisco Romero, ha apuntat que els beneficiaris sovint són gent que viu sola en pisos on hi ha barreres arquitectòniques. A part del nivell de renda, als aspirants també se’ls tindrà en compte si cedeixen el seu habitatge actual a la borsa de lloguer social que gestiona l’Ajuntament.

El consistori preveu publicar els criteris d’adjudicació d’aquests pisos abans del primer trimestre del 2024. Romero ha assegurat que el preu del lloguer estarà bonificat en un 40%, amb previsió que sigui similar al que actualment estan cobrant per altres pisos de lloguer assequible que el consistori té al passatge Alcover, on hi havia hagut el cinema Victòria. Ara no arriben als 400 euros.

Pel que fa a la resta de l’edifici de l’antic hospital, el govern ha detallat que són 3.000 m2 en pitjor estat estructural que les Urgències. Per això, la seva reforma es posposa per a més endavant i la previsió és fer-ne equipaments municipals.

57 pisos nous al parc d’habitatge públic

A part dels 12 pisos de l’antic Hospital Comarcal, l’Ajuntament ha avançat que ha iniciat els tràmits amb la Generalitat per construir 36 habitatges de protecció oficial en un solar del barri de la Barceloneta situat al carrer Gloria Lasso. El consistori ha cedit el terreny al govern català que, a través de l’INCASÒL, preveu començar les obres el maig del 2023 i enllestir-les a principis del 2025. Dels 36 pisos, un 25% estarà reservat per a menors de 36 anys.

En paral·lel, l’executiu local ha destacat que també ofereix habitatge de lloguer social a la centenària Casa Feliu, que l’Ajuntament ha adquirit i reformat els últims anys. La regidora d’habitatge, Lourdes Sánchez, ha destacat que  es tracta de nou pisos que formen part d’un programa en què els ingressos obtinguts revertiran automàticament en polítiques d’Habitatge. Sumant les tres accions, Sánchez ha celebrat que el parc públic vilafranquí s’incrementa en un total de 57 pisos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local