Pisos socials

L'INCASÒL i l'Ajuntament de Sant Sadurní presenten la nova promoció d'habitatges de lloguer assequible

Seran 29 habitatges de lloguer situats a l'avinguda Francesc Macià, 25-27 i aniran dirigits als joves i a la gent gran

L'INCASÒL i l'Ajuntament de Sant Sadurní presenten la nova promoció d'habitatges de lloguer assequible. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

L'INCASÒL i l'Ajuntament de Sant Sadurní presenten la nova promoció d'habitatges de lloguer assequible. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La directora de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, Maria Sisternas, l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Ton Amat, i el regidor d’Urbanisme, Xavier Rodríguez, han presentat aquesta setmana la nova promoció de 29 habitatges de lloguer assequible que es construiran a l’avinguda Francesc Macià del municipi. Actualment l’equip d’arquitectes Oikosvia Arquitectura S.C.C.L, guanyador del concurs per a la redacció del projecte, està redactant el projecte executiu i es preveu que les obres es licitin el segon trimestre del 2023.

A l’acte també hi han pres part el coordinador i l’arquitecte redactor del projecte, que n’ha detallat les característiques; i els arquitectes municipals i la tècnica d’Habitatge, a més d’altres membres del consistori sadurninenc.

L’Alcalde, Ton Amat, que ha explicat que els pisos es destinaran a joves i a persones grans, ha valorat molt positivament la col·laboració entre administracions i el fet que amb aquests pisos i els terrenys que l’Ajuntament cedirà per fer dues  promocions de pisos de protecció oficial més «Es cobrirà el 70% del que marca el Pla d’Habitatge».

Maria Sisternas, directora de l’INCASÒL, ha destacat la importància d’aquest tipus de promocions en ciutats com Sant Sadurní i ha assegurat que seguiran de prop tot el projecte fins al lliurament de les claus dels pisos «Val la pena la inversió de temps que s’hi dedica; aquest projecte millorarà la vida, com a mínim, de 29 unitats familiars».

Al seu torn el regidor d’Urbanisme, Xavier Rodríguez, ha explicat: «Avui és un dia que ens omple de satisfacció perquè es fa realitat la presentació del projecte constructiu de la promoció de 29 habitatges dotacionals destinats als joves i a la gent gran, sent una gran passa per culminar una de les accions més rellevants previstes al PLH de Sant Sadurní per incrementar el parc d’habitatges públics i donar resposta a les necessitats urgents d’habitatges en règim d’arrendament a preus assequibles que hi ha al nostre municipi»

A banda de traslladar el «reconeixement sincer a la resta de formacions polítiques del consistori que sempre han mostrat, de forma decidida i pro-activa, el seu suport incondicional a les iniciatives que s’han anat adoptant» i d’agrair la col·laboració de l’INCASÒL, Rodríguez ha afegit: «Les necessitats creixents en matèria d’habitatge per part de la ciutadania plantegen un dels reptes més grans que cal assumir per les administracions públiques i afecten a tots els segments que conformen la nostra societat»

Promoció d’habitatges

La promoció d’habitatges és de planta baixa més tres plantes pis i té dos nuclis de comunicació vertical amb 4 habitatges cadascun. Així, cada planta té 8 habitatges amb balcó de 2 dormitoris. Cada nucli queda flanquejat per dos patis/atris que afavoreixen  la ventilació creuada de tots els habitatges i actuen com a regulador tèrmic, convertint el bloc en un edifici molt porós a l'estiu i molt compacte a l'hivern, fet que minimitza la demanda energètica.

A la planta baixa es troben 5 habitatges, de 3 dormitoris i amb jardí privat exterior, i els espais comuns, local de bicicletes, un centre de transformació, un local on es troba la centralització de comptadors elèctrics, 2 armaris de comptadors d'aigua, 2 armaris pel RITI, el local de residus segons CTE-DB HS-2X, i 2 locals per a neteja i altres instal·lacions.

Tots els habitatges incorporen la perspectiva de gènere. Així, s’eliminen els passadissos/distribuïdors que s'incorporen a l'espai de la sala per maximitzar-la, s’integra la cuina i es desjerarquitzen les estances. D’aquesta manera, els habitatges s'organitzen a partir de la crugia perimetral, distribuint totes les estances que necessiten llum i ventilació natural, fet que dona amplitud a totes les sales i actua com a gran rebedor i distribuïdor.

La promoció tindrà 2 sortides d'evacuació en l'edifici per a tots els habitatges, un aparcament que es distribuirà en dues files: una fila de 20 places en bateria adossada a la tanca dels jardins i una fila de 9 places en cordó enganxada al llindar sud de la parcel·la, evitant enlluernar els habitatges de planta baixa.

Pel que fa a l'espai urbà, es planteja el seu disseny des de l'òptica dels Sistemes Urbans de Drenatge Sostenibles (SUDS) respectant el cicle hidrològic natural de l'aigua. Una proposta d’habitatges que ha tingut molt present l'objectiu de reduir les emissions de CO2 durant la construcció de l'edifici, i és per això que s'ha posat molt èmfasi en la utilització de materials amb un baix impacte ambiental. S'ha escollit materials naturals, renovables i biodegradables que representen un clar exemple d'economia circular, a més de tenir unes altes prestacions per a les funcions que li són requerides: blocs de terra compactada en murs de càrrega i façanes, ceràmica ecològica en murs i gelosies en tanques planta baixa, suro natural amb revestiment de calç aèria per al SATE i fusta laminada en panells i bigues de forjats prefabricats en taller. D’aquesta manera els habitatges de lloguer assequible a Sant Sadurní d’Anoia és un edifici de sostenibilitat econòmica i amb una bona adequació amb l’entorn existent.

Programa d’habitatge de lloguer assequible

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l'INCASÒL, ha activat la construcció de noves promocions d'habitatge tot impulsant el Programa d'habitatges de lloguer assequible. Aquest programa es finança amb els recursos provinents de les fiances dels contractes d'arrendaments dipositades a l'INCASÒL. Actualment hi ha 27 promocions en producció que sumen una inversió de 161,3 M€.

La promoció de Sant Sadurní d'Anoia forma part d'aquest programa i el seu disseny l’ha realitzat l’equitectes Oikosvia Arquitectura S.C.C.L., guanyadors del Concurs de selecció d’equips per a la redacció del projecte i direcció de les obres de construcció. El jurat va valorar “la claredat i qualitat de la proposta pel que fa a l'ordenació de l'edifici i relació amb l'entorn que es trasllada a l'interior de l'habitatge. La racionalitat constructiva i estructural així com l'estudi en detall de sistemes passius d'eficiència energètica".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local