SARTI

La UPC de Vilanova investiga la regeneració marina a partir de residus industrials

El projecte SEASLAG aportarà solucions per combatre la disminució de la biodiversitat marina mitjançant la recerca i el desenvolupament d'un nou material sostenible per a la creació d'estructures de regeneració marina

La UPC de Vilanova investiga la regeneració marina a partir de residus industrials. SEASLAG

La UPC de Vilanova investiga la regeneració marina a partir de residus industrials. SEASLAG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un equip format pel Centre de Desenvolupament de Sistemes d'Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SARTI) de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), Ocean Ecostructures, Barna Steel (filial de CELSA Group), i el Centre Tecnològic LEITAT, ha iniciat el projecte Desenvolupament de nous materials per a estructures de regeneració marina a partir de subproductes de la indústria siderúrgica i agroalimentària (SEASLAG), per fer front a la pèrdua de la biodiversitat marina en l’àmbit mundial.

Aquesta pèrdua de biodiversitat es deu principalment a la conversió dels hàbitats marins en entorns hostils per a la flora i la fauna marina, degut a l'augment de l'activitat costanera i el tràfic marítim, així com a la contaminació causada per l'abocament de residus a les aigües.

El 19 de gener va tenir lloc, a les instal·lacions del SARTI-UPC, a Vilanova i la Geltrú, la primera reunió pel llançament del projecte, que compta amb el suport d’ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa, en la seva línia de subvencions a projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental de l’any 2022. El SARTI és un centre de recerca vinculat a l’Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG) de la UPC.

El projecte SEASLAG proposa una solució enfocada en una economia sostenible i circular que promou el desenvolupament social i econòmic respectuós amb el medi ambient i la conservació dels recursos naturals. Concretament, se centra en la recerca i el desenvolupament d'un nou material sostenible per a la creació d'estructures de regeneració ambiental que permetin el creixement de la biodiversitat marina.

Per portar-ho a terme, i com a principal innovació diferencial del projecte SEASLAG,  s'estudiarà la incorporació i la valorització de subproductes obtinguts de la indústria siderúrgica, com ara l’escòria blanca, i de la indústria agroalimentària, com són les closques de bivalves i les closques d’ou, per desenvolupar un nou material natural per a la construcció d’estructures de regeneració marina. L’objectiu és maximitzar la capacitat de bioregeneració i fomentar l'economia circular, ja que amb això s’aconseguirà reduir l'ús de matèries primeres d'origen natural i valoritzar materials que actualment no tenen una segona vida.

Actualment, les solucions desenvolupades per a la regeneració marina es basen en la construcció d'esculls artificials utilitzant matèries primeres com el formigó, l'acer o els derivats del polipropilè, donant lloc a unes estructures resistents aptes pel creixement de la vida marina. Tot i tractar-se de solucions altament eficients, la construcció d'aquestes estructures comporta l'esgotament de recursos naturals.

Ara, en el projecte SEASLAG, i a partir de les formulacions derivades dels subproductes de la indústria, es durà a terme el prototipatge d’estructures de regeneració marina mitjançant la tecnologia d’impressió 3D, amb l’objectiu d’optimitzar els dissenys que millor afavoreixin i consolidin els processos de bioregeneració.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local