Espècies protegides

Vilanova instal·la tres tancats a la platja de Ribes Roges i prohibeix l'accés dels gossos per la presència del corriol

El decret d'inici de la temporada de protecció inclou també la prohibició a les persones d'accedir a les zones protegides, realitzar sorolls d'intensitat alta i molestos

Vilanova instal·la tres tancats a la platja de Ribes Roges i prohibeix l'accés dels gossos per la presència del corriol. Ajuntament de Vilanova

Vilanova instal·la tres tancats a la platja de Ribes Roges i prohibeix l'accés dels gossos per la presència del corriol. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova ha començat a instal·lar els tancats a la platja de Ribes Roges per protegir la zona de nidificació del corriol camanegre. Demà, 1 de març, entren en vigor les mesures de protecció a aquesta au en perill d'extinció, que fa les seves postes a partir del mes de març a la zona de la desembocadura del torrent de Sant Joan. Aquest any les actuacions a la zona redueixen el seu impacte, generalitzant el treball manual a l'àrea protegida i disposant de zones acordonades que s'aniran ajustant a la presència dels nius.

Les mesures inclouen també la prohibició d'anar amb gossos a la zona de la platja de Ribes Roges, en tot l'espai de sorra i dunar, entre el dic de ponent i fins a la passarel·la d'accés a la Pasifae, des de l'1 de març i fins al 15 de setembre.

Durant aquesta setmana es duen a terme tasques manuals de jardineria, instal·lació de senyals i col·locació de les delimitacions de pal i corda. Aquestes delimitacions s'estableixen amb l'objectiu de "trobar un equilibri i fer compatibles els usos entre tots els serveis i activitats d'una platja urbana com és la de Ribes Roges i la zona de protecció del corriol camanegre" explica la regidora d'Espai Públic, Blanca Albà.

El decret d'inici de la temporada de protecció inclou també la prohibició a les persones d'accedir a les zones protegides, realitzar sorolls d'intensitat alta i molestos, i el pas de vehicles i d'elements com parapents a motor en l'entorn proper. A més no es pot utilitzar pirotècnica al voltant dels sectors protegits fins al 30 de juliol.

Totes les mesures de conservació s'apliquen també a la Platja Llarga, zona naturalitzada i protegida al llarg de tot l'any. La delimitació dels espais de preservació pot variar si es localitzen postes d'ous fora dels tancats.

Pel que fa al passeig de gossos, i fins a l'inici de la temporada de bany el 15 de maig, continua permès accedir a la platja de Sant Gervasi, a Adarró, la platja de la República, la platja de l'Ibersol, i la platja del Far.

Totes aquestes mesures pretenen "fomentar i habilitar totes les condicions bàsiques per promoure i protegir la nidificació del corriol camanegre" afirma el regidor de Medi Ambient Xavier Serra, "protegir la biodiversitat és important davant de la crisi climàtica que estem vivint".

La presència de corriol camanegre a Vilanova

La temporada 2022 a Vilanova i la Geltrú es van detectar 16 nius de corriol camanegre. La posta mitjana va ser de 3,1 ous per niu. L'èxit d'eclosió registrat va ser del 53%, un índex més baix que en anys anteriors, no obstant això, es considera un valor elevat.

A la zona del torrent de Sant Joan s'hi poden trobar una cinquantena d'espècies diferents d'aus. Al parc de Ribes Roges hi ha alguns punts senyalitzats i que permeten l'observació, "l'espai birding".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local