Estafa

L'Ajuntament de Vilanova interposarà una querella criminal contra un treballador municipal per estafa

El consistori atura les irregularitats detectades en les fiances de la borsa de mediació per al lloguer social

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú intervé per atendre el col·lectiu de propietaris i llogaters afectats per la desviació de les fiances dels contractes de lloguer de la borsa de mediació per al lloguer social. La detecció de les irregularitats ha activat amb urgència tots els procediments necessaris per resoldre el dipòsit de la fiança a l’INCASÒL. Aquesta situació deixava al descobert els propietaris dels serveis inherents a la integració i pertinença a la borsa.  Des de l’administració local s’hi està posant remei, un cop s’ha confirmat que l’origen de la desviació podia ser la mala praxi professional d’una persona treballadora de l’Ajuntament. El presumpte responsable ha estat apartat del servei com a mesura cautelar.

El frau s’ha descobert en el seguiment de les obligacions contractuals dels propietaris que accedeixen a la borsa de lloguer. L’administració local vetlla pel compliment d’aquests compromisos que faciliten als propietaris la cessió dels habitatges i als llogaters que hi puguin accedir. El treballador municipal que presumptament ha desviat les fiances mitjançava amb els propietaris i llogaters perquè el deixessin intervenir en el dipòsit de la fiança a l’INCASÒL. Aquestes fiances, que habitualment corresponen a una mensualitat del preu del lloguer, són preceptives com a dipòsits de garantia a l’INCASÒL, però l’Ajuntament no és mai part activa en aquest procediment.

El regidor d’Habitatge, Xavier Serra ha volgut remarcar que: “Ha estat una situació puntual que ens ha colpit especialment perquè, amb aquest comportament anòmal i totalment irregular, es traeix un dels valors fonamentals en el funcionament de la borsa de lloguer, que és la confiança que dipositen els propietaris per poder fer créixer el parc d’habitatge disponible”.  En aquest sentit, Serra ha explicat que s’han posat els mitjans necessaris per revertir la situació i saldar els impagaments generats per la desviació dels diners. El regidor d’Habitatge ha destacat la bona sintonia i comunicació entre les administracions afectades per resoldre el problema. “Estem treballant amb contacte amb l’Incasol que en tot moment ha mantingut una actitud oberta i col·laborativa”. En el mateix sentit, Serra insisteix a recordar que: “La Borsa de Mediació per lloguer social és un instrument segur que dona servei i cobertura als propietaris i llogaters, amb un procediment pautat que és el que ha permès detectar el problema i reaccionar per aturar-lo”.

Actuació immediata de l’Ajuntament

La disfunció s’ha detectat durant el seguiment d’aquestes obligacions  dels propietaris, en saltar l’alerta perquè no s’havien fet efectives algunes de les fiances a l’ INCASÒL. En resseguir la traçabilitat de les transaccions s’ha detectat que algunes fiances no estaven dipositades a l’ INCASÒL tot generant una situació de deute amb aquest organisme. L’Ajuntament ja s’ha reunit amb l’INCASÒL i amb amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per tal d’informar-los de les irregularitats detectades tot acordant que s’actuarà de manera subsidiària.

En la investigació oberta s’ha detectat que alguns dels propietaris i llogaters van patir una situació d’abús de confiança quan van lliurar aquesta fiança al treballador municipal que s’oferia a mitjançar per realitzar ell el dipòsit d’aquests diners que no arribaven mai a destinació.

Un cop detectada la desviació de fons s’ha incoat un expedient disciplinari i s’ha suspès provisionalment el treballador municipal fins a la resolució del procediment. La proposta de la instructora de l’expedient disciplinari és la separació del servei actiu per al treballador municipal si es demostren els fets imputats.

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha decidit interposar una querella criminal per estafa (articles 248 i 250 del Codi Penal) contra el presumpte autor material de la desviació de les fiances. Per això l’administració local es persona com a acusació particular amb la doble condició de perjudicada i subrogant-se en la posició dels propietaris i llogaters per a la reclamació de les quantitats econòmiques desviades.

Cobertura a propietaris i llogaters

La Borsa de Mediació per al lloguer social és un programa de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que gestiona l’Ajuntament. L’objectiu és augmentar l'oferta de lloguer a preus moderats i, al mateix temps, mobilitzar el parc d’habitatges desocupats.  Quan se signa un contracte i es diposita la fiança, els avantatges per als propietaris són la disposició d’assegurances multirisc i de defensa jurídica durant la vigència del contracte, l’Avalloguer i el seguiment de la relació contractual. Els avantatges per als llogaters són facilitar la recerca d’un habitatge adient a les necessitats i les possibilitats de pagament, l’assessorament i la tramitació d’ajut al lloguer, si s’escau. La integració dels habitatges en la borsa de lloguer social actua com un instrument que facilita a propietaris i llogaters relacionar-se en un entorn de confiança mútua i amb garantia de qualitat en la prestació dels serveis.

L’INCASÒL és l’organisme que custodia aquests dipòsits que són obligatoris de consignar d’acord amb la Llei d’arrendaments urbans (LAU 29/1994 i  Real Decret 7/2019 de mesures urgents en matèria d’habitatges i lloguer) per part dels propietaris. Aquests fons constitueixen les fiances dels contractes de lloguer quan aquests se signen. Les quantitats econòmiques avançades pels llogaters serveixen per respondre, un cop finalitzat el contracte, de qualsevol dany o desperfecte causat en l’habitatge.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local