Reserva natural

Comencen les obres de restauració de l'espai protegit de la Platja Llarga

L'objectiu és restaurar els hàbitats de l'espai interior per retornar-li els valors biològics, ecològics i paisatgístics

Comencen les obres de restauració de l'espai protegit de la Platja Llarga . Ajuntament de Vilanova

Comencen les obres de restauració de l'espai protegit de la Platja Llarga . Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest mes d'agost començarà l'execució del projecte per a la restauració de l'espai protegit de la Platja Llarga, que vol recuperar els hàbitats de llacunes litorals i aiguamolls costaners de l'espai interior de la platja, alterat pels processos d'urbanització. L'objectiu és retornar-li els valors biològics, ecològics i paisatgístics, donant-li un ús social, i sobretot educatiu.

El regidor d'Urbanisme, Projectes i Obres, Gerard Llobet, i la regidora de Participació Ciutadana, Emergència Climàtica i Espais Naturals, Iolanda Sànchez, s'han reunit aquesta setmana amb els veïns del Prat de Vilanova i la Platja Llarga per presentar el projecte i resoldre els dubtes que puguin sorgir davant les obres.

Les obres, que duraran entre 4 i 5 mesos, costaran uns 360 mil euros, dels quals la meitat estan subvencionats pels fons europeus FEDER.

Més enllà de la recuperació ecològica, el projecte tècnic executiu preveu dotar l'espai d'un ús social i educatiu, preveient l'adequació dels camins i la construcció d'un centre de recepció i d'interpretació per als visitants.

Les obres inclouen 4 fases. La primera és la retirada de les restes de terres i d'obra de l'inici d'urbanització que es va fer fa anys. Seguidament, es vol renaturalitzar amb la recuperació de llacunes i zones humides que afavoreixin la presència d'aus, així com la construcció d'una passera fins al final de la platja que inclou dues plataformes d'observació.

La tercera fase és la retirada de plantes invasores i la recuperació de la vegetació pròpia d'espais dunars i de zones humides i litorals. Finalment, s'habilitarà el centre d'interpretació i recepció i de visitants, amb informació, serveis i espais compartits.

El projecte de restauració garantirà l'accessibilitat i la utilització de l'espai d'ús públic amb vials, passeres i plataformes que composen el recorregut projectat dins l'àmbit de l'espai protegit, amb un itinerari de vianants adaptat.

El camí, que és d'anada i tornada, també disposarà d'una sortida a la platja per l'extrem oposat al centre de visitants.

Segons Iolanda Sànchez, “es fa una nova i gran passa per a garantir la Platja Llarga com un veritable espai natural, un recurs vital per a protegir-nos millor dels impactes climàtics al litoral i  que garanteix la sortida a mar del connector biològic dels Parcs del Foix i el Garraf”.

La història de la Platja Llarga

La Platja Llarga és un espai d'unes 10 hectàrees situat a l'extrem sud del terme municipal de Vilanova i la Geltrú. Forma part d'una antiga zona d'aiguamolls i dunes litorals presents a la zona del delta del riu Foix coneguda amb el nom de “El Prat”.

Aquest espai és l'última zona natural que resta de l'antic delta del riu i és, amb la platja dels Muntanyans de Torredembarra, l'únic espai litoral d'aquestes característiques al llarg de la costa entre el Delta de l‘Ebre i el Delta del Llobregat.

Després d'un intent d'urbanització, es va consensuar aturar el procés i renaturalitzar la zona amb diversos plans de protecció.

Gerard Llobet ha destacat que amb aquestes obres "donem continuïtat a un projecte de recuperació de l'espai iniciat l'any 2006, després de molts passos i de que aquesta actuació rebés els fons europeus FEDER l'any 2017, amb un pas decisiu per millorar l'entorn i que pugui ser un espai de referència al litoral i també d'anar adaptant el litoral al canvi climàtic. En el futur cal continuar amb accions de millora i de manteniment de la zona, i contemplarem continuar treballant amb altres ajudes i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya".

Avui, l'espai de Platja Llarga es troba en procés de recuperació i restauració naturalística. S'han signat diversos convenis amb l'Incasòl i la Generalitat de Catalunya amb aquesta finalitat. El projecte que ara s'engega disposa dels permisos de la resta d'administracions competents.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local