Rambla Sant Jordi

La Generalitat compra 98 habitatges de la Sareb a Vilanova i la Geltrú que es destinaran a lloguer social

Es tracta d'un edifici de la rambla Sant Jordi que es va quedar a mig construir fa 15 anys: ha costat 7 milions d'euros i s'invertiran 7 milions més en la seva adequació

La Generalitat compra 98 habitatges de la Sareb a Vilanova i la Geltrú que es destinaran a lloguer social. Generalitat de Catalunya

La Generalitat compra 98 habitatges de la Sareb a Vilanova i la Geltrú que es destinaran a lloguer social. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern de la Generalitat ja ha comprat 98 habitatges de Vilanova i la Geltrú que eren propietat de la Sareb i que, un cop es rehabilitin, es podran destinaran a lloguer social. L'edici, ubicat a la rambla Sant Jordi, es va quedar a mig construir ara fa 15 anys i ha costat a la Generalitat 7 milions d'euros. Ara, l'Incasòl invertirà 7 milons més en la seva rehabilitació per poder-los incorporar al mercat d'habitatge públic en un termini de dos anys. La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha visitat avui la capital del Garraf per anunciar aquesta inversió i destacat que "amb la compra directa d’edificis d’habitatges ja construïts o en construcció, a més de mobilitzar habitatges buits, també es fomenta la renovació urbana i es recus la ciutat". Per la seva part, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha assenyalat que l'accés a l'habitatge és una de les prioritats del govern local i que ja s'està treballant amb la Generalitat per a una nova compra similar que es vol materialitzar en els propers mesos: "sabem que és insuficient davant la forta demanda que tenim a la ciutat i amb un mercat tan tensionat, però aquesta és una bona notícia".

La consellera Capella ha recordat que “utilitzem totes les eines que tenim al nostre abast per garantir l’accés a l’habitatge”. Ha reclamat a la Sareb que “cedeixi de forma gratuïta els seus habitatges” perquè és un parc que prové del rescat amb diner públic dels bancs i “ja els hem pagat entre tots”. “Es tracta d’immobles on hi poden viure persones, que a més cohesionen i relliguen els nostres barris i pobles”, ha recordat. La consellera també ha reclamat al banc dolent que “notifiqui quan es produeixin determinades vendes”. “Tenim un deure amb els catalans i catalanes i no deixarem passar cap oportunitat per generar habitatge”, ha etzibat.

Els habitatges que ha presentat avui la consellera formen part d’una promoció situada entre la Rambla Sant Jordi i els carrers de la Mare Isabel Ventosa, de Josep Calvo i de les Sínies. La promoció consta d’un total de 168 habitatges dels quals la Generalitat, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), n’ha adquirit 98, a més de 7 locals, 141 trasters i 169 places d’aparcament, per un import de 7,1 milions (més IVA), menys de la meitat del seu cost de preu de mercat que s’apropa als 19 milions.

La construcció d’aquest edifici va quedar inacabada l’any 2007 quan va esclatar la crisi immobiliària i des d’aleshores aquests habitatges estan buits. Tot i que està construïda tant l’estructura de pilars i forjats de formigó armat com la fonamentació de l’edifici i les façanes exteriors i cobertes, caldrà refer les distribucions interiors dels habitatges per adaptar-los a la normativa actual. També caldrà finalitzar els espais comuns i posar en marxa totes les instal·lacions particulars i comunitàries. La inversió prevista és d’uns 7,2 milions (més IVA). Donada la complexitat de la rehabilitació, s’haurà de redactar un projecte de rehabilitació i licitar les obres, que es preveu que es puguin iniciar durant el tercer trimestre de 2025, amb una durada aproximada d’un any i tres mesos.

Un cop els habitatges estiguin adequats per entrar-hi a viure, a finals de 2026, serà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya qui gestionarà l’adjudicació dels habitatges a les famílies inscrites al Registre de sol·licitants d’habitatge amb protecció oficial, establint els criteris d’accés juntament amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Les altres adquisicions

L’Incasòl ha adquirit també a la Sareb dos immobles més a Valls, amb un total de 20 habitatges, i un altre immoble a Constantí, amb 19 habitatges. El cost total d’adquisició d’aquestes tres promocions més els pisos de Vilanova ha estat de 9,6 M€ que a preu de mercat suposaria un cost total de 23,2 M€. La inversió de l’INCASÒL en adequar aquests immobles serà de 8,3 M€.

La promoció de Constantí (carrer de Jaume I, 18-21) i una de les de Valls (carrer de la Cort, 25) estan pràcticament acabades. Només requeriran de petites intervencions que s’iniciaran el proper mes de març, amb una durada prevista de poc mes d’un mes. A partir de llavors ja estaran a punt per iniciar el procés d’adjudicació als nous llogaters. L’altre promoció de Valls (carrer de la Cort, 46) no es troba en tan bon estat: en general falten els mecanismes de tancaments interiors, entre altres elements de cambres sanitàries; no hi ha hagut cap manteniment i està vandalitzada per la qual cosa caldrà fer un projecte de rehabilitació més profund i realitzar-hi les corresponents obres. La previsió és finalitzar els treballs a finals de 2024 per tal de començar immediatament el procés d’adjudicació.

Paral·lelament, l’Incasòl està valorant i gestionant la futura adquisició de 9 promocions més de la Sareb amb un total de prop de 200 habitatges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local