Estiu 2024

Vilanova estrenarà l'1 de maig un espai per a gossos a la platja del Far

L'espai delimitat tindrà capacitat per 200 persones i 150 gossos, amb un horari de funcionament des de les nou del matí fins a les vuit del vespre i amb vigilància

Vilanova estrenarà l'1 de maig un espai per a gossos a la platja del Far. EIX

Vilanova estrenarà l'1 de maig un espai per a gossos a la platja del Far. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La platja del Far de Sant Cristòfol tindrà un espai destinat als gossos. A partir de l'1 de maig, amb l'inici de la temporada de platges, entrarà en funcionament una zona acotada, tocant al torrent de la Piera, destinada al lleure dels gossos.

Aquesta és una de les novetats destacades d'aquest any, que també inclou una millora en el servei de socorrisme, que reestructura els horaris i millora l'equipament de suport. La temporada de platges estarà marcada també pels efectes dels temporals i per la situació d'emergència per sequera.

La platja amb gossos serà a l'extrem sud de la platja del Far de Sant Cristòfol, en una àrea compresa entre l'espigó i el primer i segon accés a la sorra. L'espai, amb una superfície aproximada de 2000 m², estarà delimitat parcialment per un tancat de 80 metres de llarg i 2 metres d'alçada i disposarà d'un accés propi i únic per a usuaris amb gossos. L'Alcalde de VNG, Juan Luis Ruiz, destaca que “la posada en funcionament de la platja amb gossos suposa el compliment del compromís de disposar d'aquest equipament per primera vegada a la ciutat”.

L'ocupació màxima fixada de l'espai és de 200 persones i 150 gossos, amb un horari de funcionament des de les nou del matí fins a les vuit del vespre. Per tal de fer possible la convivència en aquesta zona de la platja s'ha creat una normativa que fixa, entre altres coses, que l'acompanyant s'ha de responsabilitzar sempre de l'animal.

La platja del Far ha estat considerada la idònia per la seva geografia, per la limitació natural de l'espigó i perquè és una de les platges amb més usuaris de gossos.

Millores en el servei de socorrisme

Aquesta temporada també destaca per les millores en el servei de socorrisme a les platges. Els horaris de vigilància s'han reorganitzat a partir de l'experiència d'anys anteriors. El servei s'iniciarà a la platja de Ribes Roges el 15 de maig i a la resta de platges l'1 de juny. Els horaris seran:

Temporada baixa (del 15 al 31 de maig) Només a la platja de Ribes Roges: De 10 a 17 hores.

Temporada mitjana (de l'1 al 30 de juny i de l'1 a l'11 de setembre): de les 10 a les 18 hores.

Temporada alta (de l'1 de juliol al 31 d'agost): de les 10 a les 19 hores.

Aquesta millora és conseqüència de la nova licitació del servei, que també implicarà, per exemple, la renovació de les 7 torres de vigilància a les platges, 4 unitats d'equipament per a protecció solar i accessibilitat a peu d'aigua per al servei PMR (persones amb mobilitat reduïda), ampliació de les unitats de cadires amfíbies i 3 tallers per a la gent gran. El regidor d'Espai Públic, Gerard Llobet, ha destacat que “aquesta formació es fa des del punt de vista de la informació incidint en el comportament preventiu, per exemple, com entrar a l'aigua, la capacitat de reaccionar davant de possibles corrents marines i la protecció solar”.

El servei de socorrisme s'ha incrementat en 90.000 € en el pressupost 2024, amb un cost anual de 333.400 €.

Adaptació als efectes de l'emergència climàtica

La temporada de platges 2024 comença condicionada pels efectes dels temporals i també per la situació de sequera. A la platja del Far, que va patir els efectes del temporal Nelson a finals de març, ha estat necessari reubicar la guingueta, ja que l'antiga ubicació ara es troba molt a prop de l'aigua. També ha calgut recol·locar les passeres i reubicar les zones per a tendals i hamaques.

Pel que fa a la sorra manllevada pel temporal, Juan Luis Ruiz ha confirmat que “el departament de Costes ha adoptat el compromís de fer una aportació de sorra abans de sant Joan a la platja del Far” que se sumarà a la pròpia recuperació natural del litoral. Gerard Llobet, així mateix, afegeix que “l'aportació de sorra que rebrà Cubelles també beneficiarà les platges del Prat de Vilanova”. Aquesta sorra serà dragada de els bocanes de diversos ports i serà aportada a les platges afectades al llarg del litoral català, començant pel Maresme i, en una segona fase, des de Gavà i Castelldefels fins les platges del Garraf.

Davant de la situació d'excepcionalitat per sequera, i per tal de reduir el consum d'aigua, no hi haurà ni dutxes ni rentapeus a les platges. Els lavabos, ubicats als accessos a les guinguetes, s'obriran el dia 1 de maig, i funcionaran en l'horari d'obertura dels establiments. Hi ha sis guinguetes: Nativa, a la platja del Far de Sant Cristòfol, l'Habana Blue, l'Ibiza i Playeros, a Ribes Roges, Zero by Hola, a Adarró i Kiwi, a l'Ibersol.

Distintius i canvis

Vilanova i la Geltrú té vuit platges: l'Ibersol, Platja Llarga, l'Aiguadolç, Sant Gervasi, la República, Adarró, Ribes Roges i el Far de Sant Cristòfol. D'aquestes, l'Ibersol, Sant Gervasi, Adarró, Ribes Roges i el Far tenen les banderes blaves i els distintius Biosphere.

El fet de tenir platja amb gossos, però, farà necessari renunciar a la bandera blava de la platja del Far, ja que el distintiu no permet platges aptes per gossos.

D'altra banda, com que la convivència de la pesca i els gossos en una mateixa platja pressuposa un seguit de riscos, s'està tramitant estendre la prohibició de pescar a la zona de la platja amb gossos les 24 hores del dia durant la temporada alta, de l'1 de maig a l'11 de setembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local