Planejament urbanístic

L'Ajuntament de Vilafranca reclama un Pla Parcial Territorial que respecti el municipi i prioritzi el transport públic

L'Ajuntament defensa l'autonomia local i del planejament urbanístic municipal (POUM), i insta la Generalitat a una major participació de les administracions locals

L'Ajuntament de Vilafranca reclama un Pla Parcial Territorial que respecti el municipi i prioritzi el transport públic. Ajuntament de Vilafranca

L'Ajuntament de Vilafranca reclama un Pla Parcial Territorial que respecti el municipi i prioritzi el transport públic. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'avantprojecte del Pla Parcial Territorial del Penedès, presentat per la Generalitat de Catalunya, ha finalitzat el seu període de presentació de suggeriments. L'Ajuntament de Vilafranca ha presentat un seguit de propostes i aportacions en els tres grans blocs del document: assentaments, espais oberts i infraestructures.

L'Ajuntament defensa l'autonomia local i del planejament urbanístic municipal (POUM), i insta la Generalitat a una major participació de les administracions locals en les futures fases del Pla. El Pla Territorial Parcial del Penedès planificarà el territori per als propers 15 o 20 anys, i les seves determinacions s'aplicaran directament al sòl no urbanitzable, mentre que en el sòl urbà i urbanitzable tindran caràcter de directrius.

Propostes de l'Ajuntament de Vilafranca

Assentaments
-El creixement de població previst per a Vilafranca, com a capital de comarca, ha d'anar acompanyat d'una ampliació dels serveis imprescindibles: sanitat, equipaments, transport públic, etc.
-L'ampliació del parc d'habitatge social per aconseguir l'objectiu de solidaritat urbana ha de comptar amb el finançament corresponent per part de la Generalitat.
-Pel que fa als polígons d'activitat econòmica, es demana separar els teixits de producció d'activitat econòmica i logística, respectant l'autonomia local en la presa d'aquestes decisions. El POUM de Vilafranca no admet la logística.

Espais oberts
-Descartar els àmbits de la Serreta i entorn de Sant Pau, protegits al POUM com a sòl agrícola i paisatgístic, per a la implantació de plaques fotovoltaiques. Analitzar amb més profunditat les zones aptes per a plaques fotovoltaiques conjuntament amb l'Ajuntament.
-Reforçar la protecció del paisatge de la vinya a la plana del Penedès.
-Tenir en compte els cursos fluvials de les rieres de l'Adoberia, Porroig i Llitrà com a elements per a compensar l'efecte barrera de les infraestructures existents, i com a elements separadors del continu urbà amb la Granada i Santa Margarida i els Monjos.
-Ampliar les determinacions sobre el vector de l'aigua i la sequera, amb mesures concretes per a garantir la disponibilitat d'aigua tenint en compte els creixements proposats i la disminució de la disponibilitat d'aigua prevista.

Infraestructures
-S'ha adjuntat a les propostes de millora del pla l'estudi sobre la implantació de l'estació de trens regionals a Vilafranca, redactat per l'enginyer de camins Jordi Julià. L'Ajuntament demana que s'inclogui en el Pla.
-Modificar el recorregut de la nova línia de ferrocarril per a mercaderies, optant per l'Eix transversal ferroviari per al transport de mercaderies de la península amb Europa i evitant el pas pel nucli urbà de Vilafranca del Penedès.
-Planificar i executar definitivament la línia orbital ferroviària entre Vilafranca i Vilanova, o una alternativa que permeti fer possible aquest trajecte amb un transport públic més sostenible.
-Allargar les línies convencionals ferroviàries de passatgers RT2 Tarragona i R8 UAB-Granollers fins a Vilafranca.
Incorporar la previsió de completar els enllaços en direcció Sud cap a Tarragona en els accessos Centre i Nord de l'AP-7 al seu pas per Vilafranca del Penedès.
-Mantenir el caràcter de xarxa viària saludable (vianants i ciclistes) de la ronda de circumval·lació de Vilafranca que fa l'avantprojecte del PTP, sense incrementar la capacitat de la via i convertint-la en estructurant o que domini el vehicle privat.

El Pla Territorial haurà de seguir amb la seva tramitació amb una aprovació inicial que estarà sotmesa de nou a un període d'informació al públic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local