Regeneració de platges

Cubelles prova una tècnica innovadora per a recuperar dunes a la platja de la Mota

El projecte pioner coincideix amb l’ampliació del sistema dunar, després de l’èxit de la primera fase

Cubelles prova una tècnica innovadora per a recuperar dunes a la platja de la Mota. Ajuntament de Cubelles

Cubelles prova una tècnica innovadora per a recuperar dunes a la platja de la Mota. Ajuntament de Cubelles

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Ajuntament de Cubelles ha engegat una prova pilot per a la recuperació del sistema dunar sobre roques. El projecte pioner coincideix amb l’ampliació del sistema dunar a la platja de la Mota, després de l’èxit de la primera fase. El regidor de Medi Ambient de Cubelles, Àlex Noheda, ha explicat que "estem fent un assaig que consisteix en la col·locació de sorra de manera artificial per cobrir les roques i instal·lar, seguidament, una plantació d'espècies autòctones de forma manual. Si funciona estarem demostrant una nova manera de restaurar el sistema dunar extrapolable a altres platges del litoral català i estatal".

Per obtenir resultats caldrà esperar, com a mínim, un any. "Necessitem passar un cicle sencer de temporals d'hivern i de ventades per observar si es consolida", ha puntualitzat Noheda. Per assolir-ho, serà necessària també la col·laboració de la ciutadania, que ha d'evitar el seu pas per la zona delimitada amb pal i corda.

Ampliació del sistema dunar a la platja de la Mota

Aquest assaig coincideix amb l'ampliació en un tram més de la recuperació dels sistemes dunars que va començar, en una primera fase, a la platja de Les Salines i va avançar cap a la Mota. Aquestes tasques han consistit en la retirada d'espècies invasores i la restauració manual amb plantes autòctones per consolidar un sistema d'arrels que fixa la sorra i permet fer uns murs naturals.

El regidor de Medi Ambient ha assenyalat la doble importància d'aquestes feines. "Protegim les platges, sobretot dels temporals d'hivern, i també les residències d'habitatges que hi ha just darrera. A més, aconseguim que la platja es consolidi com una fortificació natural, alhora que gestionem l'accessibilitat". Aquest darrer punt té especial rellevància perquè "delimitant els accessos protegim el sistema dunar". Contribueix també a protegir el corriol camanegre, ja que uns accessos delimitats a la platja fomenten un impacte només sobre llocs molt concrets, facilitant així les postes d'ous dels corriols.

L'èxit d'aquesta iniciativa es pot veure en altres zones de la mateixa platja on ja fa temps es va crear aquest sistema dunar. Malauradament, aquests sistemes dunars no són aplicables a tot el litoral. És el cas de la platja Llarga, al costat del Club Marítim, on la borrasca Nelson es va emportar fa uns mesos la poca sorra que hi havia. Per solucionar-ho, l'Ajuntament ha demanat al Ministeri poder fer-hi una aportació de sorra.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local