DANA

Neteja intensa a carrers i baixos de Cubelles mentre l'Ajuntament estudia demanar la declaració de zona catastròfica

El consistori insta l'ACA a revisar les condicions del pantà de Foix: No ens pot tornar a quedar el poble desgraciat

Neteja intensa a carrers i baixos de Cubelles mentre l'Ajuntament estudia demanar la declaració de zona catastròfica. ACN

Neteja intensa a carrers i baixos de Cubelles mentre l'Ajuntament estudia demanar la declaració de zona catastròfica. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Una estesa de fang, restes vegetals, deixalles i pols predomina aquest dilluns els carrers més propers a la desembocadura del Foix a Cubelles. Un dia i mig després del desbordament, els serveis de neteja s'esforcen a retirar els vestigis de la riuada als carrers mentre els veïns de diversos edificis treuen aigua dels aparcaments soterrats amb ajuda dels Bombers. A moltes comunitats hi ha cotxes destrossats. L'Ajuntament assegura que està estudiant demanar la declaració de zona catastròfica. En paral·lel a la tasca dels serveis jurídics, el consistori insta l'Agència Catalana de l'Aigua a revisar les condicions del pantà per evitar més desbordaments. "No ens pot tornar a quedar el poble desgraciat", afirma l'alcaldessa, Rosa Fonoll.

A les quatre de la matinada ha començat la neteja del Passeig Marítim amb aigua a pressió, en el marc d'un operatiu que s'ha estès per tots els carrers més malmesos pel desbordament del Foix. "Estem intentant recuperar la normalitat", ha explicat Fonoll, que ha assegurat que les tasques s'allargaran "durant molts dies" i ha destacat la implicació d'Agbar i Prezero per desplegar un operatiu especial conjuntament amb la brigada municipal.

L'alcaldessa ha celebrat que en menys de 48 hores pràcticament s'ha reprès la circulació a tots els ponts afectats per la riuada i ha garantit que els Bombers completaran al llarg d'aquesta jornada tota l'extracció d'aigua dels soterranis inundats. També ha assegurat que els talls preventius de subministrament de llum i aigua fets a la xarxa general ja estan restablerts.

Pel que fa a la platja Llarga, hi continua onejant la bandera vermella per la gran quantitat de sediments acumulats al mar. A la sorra, han començat les tasques per reparar l'esvoranc causat per la riuada i restablir els serveis de dutxes i rentapeus. El que trigarà més a poder-se afrontar és la destrossa del tram final del passeig Marítim, que ha quedat totalment escapçat.

Fonoll ha apuntat que l'Ajuntament no ha quantificat els danys econòmics dels estralls del desbordament del Foix. Fonts municipals han garantit que els serveis jurídics estan avaluant si es compleixen les condicions tècniques per sol·licitar la declaració de zona catastròfica. Mentre s'estudia aquesta opció, l'alcaldessa ha dit que han sol·licitat ajudes econòmiques a la Diputació i a la Generalitat.

Crítiques a l'ACA

L'alcaldessa ha lamentat la quantitat de destrosses provocades pel desbordament, en un episodi molt similar al que va ocórrer l'octubre del 1994. "Fa més de 40 anys que des de l'Ajuntament ens queixem que les comportes del pantà estan plenes de fang i no es poden obrir", ha dit Fonoll, que ha recalcat que són perseverants a l'hora de requerir la neteja de la infraestructura per evitar les conseqüències d'una crescuda tan accentuada com la de dissabte.

Fonoll ha dit que "hauria calgut un cert control" en el moment que es va detectar que l'aigua sobreeixia i s'ha queixat que l'ACA "va avisar amb molt poc temps" l'Ajuntament i la resta de ciutadania sobre la crescuda del riu. Per tot plegat, ha dit que demanaran una reunió amb el director de l'ACA per "fer molta força" i trobar la manera d'evitar una nova inundació.

Encara referent a l'Agència Catalana de l'Aigua, ha esclarit novament que les sirenes instal·lades la setmana passada per advertir la població en cas d'accident al pantà encara no estan connectades. Ha especificat que la previsió sempre ha estat fer les primeres proves a partir del setembre.

L'ACA defensa la gestió de dissabte

Al seu torn, l'ACA ha justificat la gestió de dissabte. Fonts de l'ens consultades per l'ACN han recalcat que el cabal màxim a la capçalera va superar els 400 m3/s i que la presa va retenir la meitat, de manera que es va frenar la quantitat d'aigua que va arribar a Cubelles.

En el moment de les pluges de dissabte al migdia, l'embassament estava al 79% de la capacitat, mentre que tres hores després es va omplir completament i va començar a alliberar aigua per un sobreixidor.

L'ens també recorda que actualment hi ha un sistema de cabal ecològic de 7 m3/s. Des de Cubelles, però, l'alcaldessa considera que és del tot insuficient.

La recerca dels dos suposats desapareguts, aturada

Fonts municipals de Cubelles han subratllat aquest dilluns que les primeres 24 hores posteriors al desbordament del Foix les autoritats i els serveis d'emergències van convenir que la prioritat era buscar les dues persones que haurien desaparegut arrossegades per l'aigua, segons l'avís d'un testimoni. Ahir al vespre, però, aquest operatiu es va aturar per manca d'indicis en relació a la desaparició.

Fonoll ha recordat que no s'ha presentat cap denúncia, alhora que no consta tampoc cap absència de turistes allotjats a hotels, hostals i càmpings de la zona. "Els Bombers van pentinar cinc vegades la zona susceptible de trobar els desapareguts, i davant la manca d'indicis el protocol indica que s'ha d'aixecar la recerca fins a nou avís", ha detallat.

Queixes entre els veïns afectats

Als aparcaments soterrats de diversos blocs de pisos dels carrers més propers a la desembocadura encara és visible la marca del nivell de l'aigua desbordada, a un metre i escaig del terra. Els veïns duen botes d'aigua i escarpís per intentar no relliscar enmig del fang. A la majoria de soterranis el nivell d'aigua ja és molt baix, de manera que els Bombers s'han retirat i ara és cosa del veïnat poder fer net.

Dins els aparcaments, en molts casos hi ha nombrosos cotxes amuntegats "que el dia de la riuada van quedar surant, donant voltes com si fossin barquetes", relata un veí. Un altre afectat estiuejant a la zona se'n fa creus del gir que han donat les vacances i lamenta que la família dona per perduts tres cotxes que han quedat plens de fang.

Sobre aquests desperfectes, l'alcaldessa recalca la importància de seguir les indicacions dels missatges d'emergències quan s'avisa que cal retirar els cotxes de zones inundables. "Molt sovint pensem que això són coses que només passen al Maresme, però hem de prendre consciència que el barri de mar de Cubelles també és zona inundable i la gent hauria d'haver dut els cotxes a punts més elevats del poble", ha dit Fonoll en al·lusió als advertiments que Protecció Civil ja va fer divendres amb diversos comunicats públics.

Els veïns consultats també es queixen de la falta de subministraments diversos. A moltes finques no hi ha llum i altres no tenen aigua potable, bé perquè el sistema de bombeig està espatllat o perquè el dipòsit ha quedat contaminat. "És que no ens podem ni dutxar en condicions ni tampoc rentar la roba després de dos dies vivint plens de fang", protesta una veïna, Inés Ortega. La companyia subministradora especifica que la seva responsabilitat és a la xarxa d'abastiment, mentre que dins les comunitats no tenen competència per intervenir.

El president d'una altra comunitat de veïns, Josep Esteve, demana a l'Ajuntament que esclareixi la petició de zona catastròfica per poder afrontar amb certeses les reclamacions a les companyies asseguradores.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local