Flash

L’escriptor Matthew Tree parlarà de la seva obra en la cloenda dels cursos de català per a adults a Sant Pere de Ribes

L’acte és organitzat pel Servei de Català i la Biblioteca Manuel de Pedrolo

CNL 16-05-2006 23:42 Lectures 114

Arxivat a:

L’acte s’emmarca també dins del cicle “Conversem amb ... “, que té la voluntat d’apropar els escriptors en llengua catalana als seus lectors. L’acte es farà el dia 24 de maig, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Manuel de Pedrolo. Tot plegat és organitzat pel Servei de Català de Sant Pere de Ribes i la Biblioteca Manuel de Pedrolo, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes.

La inauguració dels cursos de català per a adults va fer-se a la Biblioteca Josep Pla de les Roquetes amb la presentació del llibre Els altres andalusos. En aquella ocasió, les persones inscrites als cursos que van assistir-hi van poder conversar amb Bienve Moya, un dels autors del treball. Ara, la conversa amb Matthew Tree servirà per cloure els cursos de català per a adults que el Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf realitza a Sant Pere de Ribes i a les Roquetes. Els cursos van dirigits a persones catalanoparlants, que volen millorar el seu nivell de llengua, i també a persones que no parlen català i el volen aprendre. A Ribes i a les Roquetes, en els dos quadrimestres del curs 2005-2006 s’han ofert 8 cursos presencials i 8 a distància, als quals s’han apuntat més de 150 persones.

El programa “Voluntaris per la llengua”, que recentment ha estat guardonat i reconegut especialment per l’ADEG en l’atorgament dels premis 2006, és una manera de facilitar el contacte personal entre un parlant del català i una altra persona disposada a reforçar l’aprenentatge fet a l’aula. Aquesta iniciativa, a més de facilitar als alumnes un interlocutor per poder conversar en català, també té incidència en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants i contribueix a consolidar la idea que el català és, i ha de ser, llengua d’acollida.

Matthew Tree va néixer a Londres, el 1958. Segons explica ell mateix, va aprendre el català amb l'ajut d'un llibre autodidacte, Teach Yourself Catalan i vivint en un poble força gran de la Plana de Vic durant un període de sis mesos.

Resideix a Catalunya des del 1984. La seva primera novel•la escrita directament en català, Fora de lloc, es va publicar el 1996. El 1999 la seva novel•la Ella ve quan vol va resultar guanyadora dels Premis Octubre-Andròmina de narrativa. El 2001 va guanyar el premi Columna amb l’obra Privilegiat. Altres obres publicades són Contra la monarquia, Aniversari: Quatre reflexions sense importància després de passar exactament vint anys entre els catalans, Memòries! i CAT : un anglès viatja per Catalunya per veure si existeix. La seva última obra és La puta feina publicada per l’Editorial Ara Llibres. Tree és membre del col•lectiu Germans Miranda i col•laborador habitual del diari AVUI, Vertigen, Catalunya Ràdio i Catalunya Cultura. També ha fet diverses col•laboracions en programes de TV3 (una de les seves últimes aparicions ha estat en el programa Passatgers, en què acompanyava els convidats en el viatge per les comarques catalanes).

El Consorci per a la Normalització Lingüística, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, 80 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. A través d'una xarxa de 22 centres de normalització lingüística estesa per tot el territori, amb més de 130 punts d'atenció i més de 400 professionals especialitzats, el Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament