VD |
30-10-2006 22:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El catedràtic de la Universitat Jaume I de Castelló Joan-Francesc Mira va ser el protagonista el passat dijous de la conferència inaugural del congrés que portava per títol La Corona catalano-aragonesa a la Baixa Edat Mitjana: Bernat de Fonollar, viceprocurador de Jaume II i senyor de Sitges i Campdàsens i, tot seguit, es va fer la presentació del joc interactiu Sitges Medieval, una recreació virtual de com era la vila a lEdat Mitjana.
La relació entre el cavaller i la donzella és un tema literari molt antic i apareix en moltes novel·les. Dues daquestes són Tirant lo Blanc de Joanot Martorell i El Quixot de Miguel de Cervantes. Però el tractament que sen fa és molt diferent. Mentre al Tirant les idees sobre lhonor o la vergonya són capgirades, un segle després, al Quixot es mantenen de manera ortodoxa. Aquesta és la principal conclusió que va extreure Joan-Francesc Mira. Segons el catedràtic, a través dels diversos fragments del Tirant i el Quixot, es pot intuir com podria ser la vida de Bernat de Fonollar a la seva època.
En el marc de la celebració dels 700 anys de larribada daquest personatge històric a la vila, també sha produït el joc Sitges medieval. Aquesta creació, obra de Ramon Corretgé, recrea com podria ser la vila a lEdat Mitjana i descobreix als més petits, duna manera lúdica i pedagògica, la història i els llocs més emblemàtiques daquella època. El dissenyador gràfic sitgetà ha reconstruït la vila en tres dimensions a partir dels dibuixos de Lluís Albors i de la documentació daquella època. El joc permet a cada jugador passar per diversos llocs i, a cada parada, sexplica la història de lindret i es pot veure una fotografia de com és el lloc avui en dia.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!