VNG

Oriol Nel·lo espera un fort lligam entre l'Eix Diagonal i la nova xarxa ferroviària

El secretari de Planificació Territorial afirma que cada municipi ha d’incrementar el seu pes per poder crear una ciutat nova

VD 09-11-2008 22:39 Lectures 460

El debat “Vers una nova centralitat” ha començat pel primer ponent, Oriol Nel·lo, secretari de Planificació Territorial del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, que ha citat la cèlebre frase de Galileu “la Terra no és el centre de l’univers” per continuar amb que “ara el centre, no pot ser ningú”, referint-se que l’estratègia del projecte de la C-15 oferirà diferents punts centrals entre els municipis metropolitans.

Aquesta estratègia caracteritza la importància de les vies de caràcter no radial com una nova generació d’infraestructures, en la qual s’insereix la disponibilitat de la connexió de VNG a Vilafranca, Martorell, Tortosa, Sabadell, Mollet, Granollers i Mataró. Això es complementarà amb altres xarxes de mobilitat des de la província de Lleida, amb municipis com Mollerussa, Tàrrega i Cervera on connectaran amb Igualada i Manresa, i podran seguir a través de Martorell fins arribar al centre metropolità. Això, millorarà l’accessibilitat entre municipis i, tal com diu Nel·lo, “estaríem recosint el territori català”.

En l’àmbit del Garraf, està en tràmit aprovar l’inici de l’any que ve, la xarxa ferroviària proposada, la qual complementaria l’enfortiment de la xarxa entre els municipis metropolitans. Nel·lo destaca que “cal assumir la integració territorial entre municipis, ja que funciona com una unitat i no pot haver-hi un únic centre, al contrari, funciona com una unitat perquè no té un únic centre”.

Sistema Urbà. Estratègies urbanes.

El secretari de Planificació Territorial afirma que cada municipi ha d’incrementar el seu pes per poder crear una ciutat nova, i reconstruir i fer créixer la ciutat ja construïda, “ja sigui un centre urbà com el de VNG, o com un barri perifèric com és el cas de l’Espirall a Vilafranca”. Entre els ajuntaments i la Generalitat han incrementat un pressupost de 15 milions d’euros en rehabilitació urbana.

Pel que fa als Espais Oberts, Oriol Nel·lo, ha proposat la integració d’aquests espais ja protegits en la nova estratègia urbanística. En l’àmbit del Garraf, els espais ja protegits des de VNG i Roquetes fins a Sitges es connectarien amb altres espais oberts de la resta de la comarca, i més endavant de la legislatura s’establiria la resta d’espais oberts de Catalunya.

A banda, el coordinador de l’Arc Metropolità de Barcelona, Pere Muntanya, ha fet un balanç del procés metodològic de l’Eix Central i ha afegit que aquest projecte té una assegurança bàsica: “la no dependència del sistema central, amb competència permanent, dibuixant un projecte comú. Projecte d’un conjunt de municipis contra un potent centre com és el centre metropolità”.

Finalment, l’últim ponent del debat, Jordi Valls, president del Port de Barcelona, ha destacat que “la realitat global afecta la nostra realitat local, així com en l’àmbit de l’economia, les decisions són globals, però tenen efectes locals”. L’Eix Diagonal transforma l’estructura, no tan sols de les infraestructures de Catalunya, sinó també la mentalitat de la gent. El que nosaltres plantegem com una estratègia local, cal obrir-la també cap a una mentalitat global.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Penedès i Garraf en ple arriba a la segona fase del desconfinament. A les portes de l'estiu i amb un futur incert, segurament ja heu començat a fer plans per a les vostres vacances

Heu començat a fer plans per aquest estiu?


No