VNG

Mor Marcel·lí Garriga, supervivent dels camps de concentració nazi

Va ser soldat de la República, es va exiliar a França i va ser deportat al camp nazi de Buchenwald

VD 10-12-2009 17:33 Lectures 1571

Marcel·lí Garriga Cristià, el vilanoví que va ser deportat al camp d'extermini nazi de Buchenwald, durant la segona Guerra Mundial, va morir dimarts. Garriga, nascut al barri de Mar l'any 1916 havia presentat a principis d'aquest any el llibre Un vilanoví a Buchenwald. La defensa de la república i la deportació als camps nazis.

El volum, editat per Andana amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Memorial Democràtic de la Generalitat i l'Amical Mathausen, recull la seva experiència en el camp de concentració. Amb motiu de la presentació, Marcel·lí Garriga va rebre el 28 de febrer d'enguany un homenatge al Museu d'Història de Catalunya.

Marcel·lí Garriga era membre de la Comissió de la Memòria Històrica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i va dedicar bona part de la seva vida a treballar per la defensa de la llibertat i la justícia. Al llarg dels anys va participar en nombrosos actes per homenatjar les víctimes del feixisme, sempre amb l'esperança "d'alliçonar les noves generacions perquè no passi més", com havia afirmat ell mateix.

A Vilanova i la Geltrú, Marcel·lí Garriga era conegut de jove com el noi de Can Rebel. Va ser soldat de la República, es va exiliar a França i va ser deportat al camp nazi de Buchenwald.

La notícia de la mort de Garriga ha provocat que la plataforma VNG Decideix faci públic un comunicat de condolència, ja que va ser un dels ciutadans que va exercir el seu dret al vot anticipat a la consulta popular aquest mateix diumenge: “VNG decideix vol fer pública la seva consternació pel traspàs de Marcel·lí Garriga, un incansable lluitador per la llibertat, només dos dies després de votar a casa seva mateix per a la consulta del dia 13. Alhora, volem expressar el nostre condol a tota la família i amics. Descansi en pau.”


Vegueria Penedès

CATsud, la regió del coneixement

Jaume Casañas

Catalunya és un territori divers amb necessitats diferents i especifiques per cada cas, la Catalunya Sud té unes necessitats especifiques, i necessita unes solucions i competències adequades a les seves necessitats sobretot pensant en un futur

ENQUESTA WEB

Per continuar reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya, que el 2017 va arribar al mínim històric del 24%, Salut Pública busca noves accions que es puguin realitzar tant en la via pública com en l'àmbit privat

Et sembla bé que es vulgui prohibir fumar dins del cotxe?


No