VNG

II Festa de la Cultura del Penedès

350 persones omplen de gom a gom el Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú amb motiu del lliurament dels Reconeixements Culturals Collita 2011 organitzats per l’Institut d’Estudis Penedesencs

VD 16-05-2011 19:34 Lectures 234

El divendres 13 de maig al vespre es va celebrar al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú la II Festa de la Cultura del Penedès, organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Caixa Penedès, i en el marc de la qual es lliuraren els Reconeixements Culturals Collita 2011.

La presència del Conseller de Cultura, sr. Ferran Mascarell, va contribuir a realçar aquest acte i a donar-li una projecció catalana i el reconeixement per part de la Generalitat de Catalunya.

La presentació i conducció de l’acte va anar a càrrec del periodista vilanoví Carles Aparicio.

L’acte comptà amb la participació de la Banda del Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, dirigida per Emilio Serrano, amb l’assistència a la direcció de Meritxell Carbonell. La Banda, formada per seixanta músics, interpretà magistralment diverses peces d’arreu del món i d’estils diferents, destacant la seva interpretació de: Ross Roy, El cant dels ocells, el meu avi, The Blues Brothers Revue, i Gone with the wind.

El president de l’IEP, sr. Ramon Arnabat, realitzà un vibrant discurs en què reivindicà el paper de l’Institut d’Estudis Penedesencs en la cultura penedesenca al llarg de 34 anys d’història, i del qual digué que les paraules Cultura i Penedès formaven el seu ADN. Arnabat també va fer un elogi de la cultura, com un element necessari i diferenciador de les societats humanes, i demanà que es valores el que valia i no el que costava. Finalment anuncià la voluntat de l’IEP de convocar un estats generals de la cultura al Penedès que reuneixin als diferents sectors per debatre sobre el present i plantejar propostes de futur que permetin crear un sistema cultural penedesenc en xarxa.

A continuació Carles Aparicio llegí l’acta del jurat dels Reconeixements Culturals collita 2011, integrat per Ramon Arnabat Mata, president de l’IEP; Joan Martorell, professor i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Vilanova; Francesc-Marc Álvaro Vidal, periodista i escriptor; Salvador Butí Papiol, químic, catedràtic de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú; Camil·la Pérez Salvà, ceramista; Joan Solé Bordes, filòleg, professor de llengua i literatura; i Núria Jané Orpí, historiadora i arxivera, i secretaria de l’IEP.

Seguidament es procedí al lliurament dels Reconeixements Culturals 2011 (hi ha una breu nota curricular dels guanyadors al final d’aquesta nota)

Ramon Arnabat, lliurà el Reconeixement Cultural Collita 2011 Teresa Basora de Difusió cultural a l’arbocenc Josep M. JAné i Samsó. Aquest agraí el premi i tot recordant l’Abat Escarré i el seu compromís amb Catalunya, va voler recordar a totes aquelles persones que en condicions adverses van lluitar per Catalunya i pel Penedès, tot finalitzant amb un emocionat Visca Catalunya!

El sr. Josep Colomé, President de Caixa Penedès, realitzà una intervenció recordant la tasca realitzada per l’historiador Emili Giralt i el seu compromís amb el Penedès, i donant ànims a l’IEP en la seva promoció de la cultura al Penedès. Fou l’encarregat de lliurar el Reconeixement Cultural Collita 2011 Emili Giralt de Recerca al vilanoví Vicenç Carbonell Virella. Aquest, després d’agrair el premi, volgué recordar la importància del treball en equip, tant a la Secció de Toponímia de l’IEP, com en el grup excursionista de la Talaia, i la necessitat que el coneixement i la recerca es difonguin entre la població.

El sr. Joan Ignasi Elena, Alcalde de Vilanova i la Geltrú, agraí a l’IEP que hagués portat la Festa de la Cultura a la ciutat de Vilanova i la seva llarga tasca en favor del Penedès i la seva Cultura. Fou l’encarregat de lliurar el Reconeixement Cultural Collita 2011 Pau Casals a la Trajectòria a la Secció de Cultura de la Talaia de Vilanova i la Geltrú. La presidenta de la Secció de la Cultura de la Talaia, M. Carme Barceló, recordà als fundadors del centre i la tasca desenvolupada al llarg de més de cinquanta anys en la difusió de la cultura en general i la del Penedès en particular, i mostra el desig de seguir col·laborant amb l’IEP.

El sr. Ferran Mascarell, Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, lliurà el Reconeixement Cultural Collita 2011 Santiago Rusiñol a les Arts a l’artista vilafranquí Fèlix Plantalech Batlle. Aquest, agraí aquest reconeixement fet en vida i quan encara era jove, i animà a l’IEP a seguir el seu treball incansable en favor de la cultura i del Penedès.

A continuació, l’honorable Conseller de Cultura, sr. Ferran Mascarell, va prendre la paraula per dir que subscrivia completament les paraules del president de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Recordà a les persones premiades i als personatges que donen nom als Reconeixements, dient que el pobles savis són aquells que saben reconèixer els seus referents culturals, tal i com passava en uns i altres. Destacà la gran activitat de l’Institut d’Estudis Penedesencs i la qualitat de la mateixa, dient que eren un exemple per Catalunya. Finalment, va fer èmfasi en la importància de la cultura en qualsevol societat, i va dir que veient les trajectòries de les persones premiades, no podien ser pessimistes, sinó que, al contrari, tant pel que feia a Catalunya, com a la Cultura, i malgrat les dificultats del present, tenien un gran futur.

Finalment la Banda interpretà les peces: Concerto d’Amore i The Blues Brothers Revue que feren vibrar al públic, que després compartí una copa de vi i cava amb els premiats.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament