Pesca sostenible

Ecologistes en Acció promociona la pesca artesanal a Sitges

Els ports on predomina la pesca artesanal són l’aposta més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social

Tant als pescadors com als ecologistes els preocupa que més del 80% de les poblacions de peixos avaluades en el Mediterrani estiguin sobreexplotades

Redacció Sitges 14-04-2013 20:22 Lectures 954

Arxivat a:

Ecologistes en Acció ha iniciat el projecte “Pesca Artesanal i Sistemes Litorals”, que compta amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, amb la intenció de recollir dades per promocionar la pesca sostenible i prevenir la sobreexplotació pesquera i la degradació dels ecosistemes. El projecte es desenvoluparà a Catalunya, Galícia i Andalusia.

Representants de la pesca professional de Sitges i Ecologistes en Acció, s’han reunit per celebrar un taller de treball conjunt on identificar els impactes litorals que tenen repercussió sobre els recursos pesquers, l’activitat de la pesca i la salut dels ecosistemes marins de la zona.

Els ports on predomina la pesca artesanal són l’aposta més sostenible des del punt de vista ambiental, econòmic i social. Es practica una pesca de baix impacte ambiental, les arts de pesca són més selectives, es genera major ocupació laboral i es manté una professió tradicional sèriament amenaçada.

Aquest és precisament el cas de Sitges, on “tota la flota és d’arts menors, en contraposició amb altres ports pesquers del Mediterrani on predominen les modalitats d’encerclament i arrossegament, flotes que impliquen un major esforç pesquer”, com explica Lydia Chaparro, d’Ecologistes en Acció.

Per això la confraria d’aquesta localitat ha estat escollida per iniciar un projecte en el qual ecologistes i pescadors treballaran mà a mà amb objectius comuns. El primer taller conjunt, que s'ha celebrat aquest cap de setmana, serveix per identificar conjuntament els impactes litorals que tenen repercussió sobre els recursos pesquers, l’activitat de la pesca i la salut dels ecosistemes marins de la zona.

Tant als pescadors com als ecologistes els preocupa que més del 80% de les poblacions de peixos avaluades en el Mediterrani estiguin sobreexplotades. Recorden altres impactes, com els abocaments o la contaminació, incloent agrícola i industrial; obres costaneres com a dics, ports o construccions urbanístiques; els dragatges per a la regeneració de platges que poden destruir prades de posidònia i convertir el que era un calador generós en un desert de sorra.

“Un bon pla de gestió costanera repercutiria sens dubte de forma positiva sobre la pesca, ja que permetria la regeneració de les poblacions de peixos, i per tant comportaria un menor esforç pesquer i permetria més captures i majors guanys per al sector”, explica Elvira Morote, coordinadora d’aquest projecte.

Durant tot el 2013 es recorreran punts del litoral Mediterrani, Atlántico i Cantàbric per desenvolupar tallers de treball amb els pescadors artesanals i mariscadors, així com activitats de difusió més general durant els mesos d’estiu.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No