espècie amenaçada

El corriol camanegre nidifica a la platja de Coma-ruga

El corriol camanegre és una espècie amenaçada a Europa i considerada vulnerable a Espanya i a Catalunya

La conservació de l'espècie passa principalment per la restauració dels hàbitats malmesos, la limitació dels accessos durant el període de cria i el control dels depredadors

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i l'Ajuntament del Vendrell han presentat aquest matí els treballs que porten a terme per protegir el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie amenaçada que nidifica exclusivament al litoral.

El corriol camanegre és una espècie amenaçada a Europa i considerada vulnerable a Espanya i a Catalunya. Els últims anys s'ha extingit a part de la seva àrea de distribució al nord d'Europa, i a Catalunya es troba en franca regressió a conseqüència de la transformació del seu hàbitat principal, que són les platges.

La conservació de l'espècie passa principalment per la restauració dels hàbitats malmesos, la limitació dels accessos durant el període de cria i el control dels depredadors. L'Ajuntament del Vendrell aposta per compatibilitzar la gestió d'aquesta espècie protegida amb els usos lúdics i turístics de les platges. Per aquest motiu, i amb la col·laboració del Cos d'Agents Rurals del Baix Penedès, s'han acordonat els sectors més prioritaris (uns 8.000 metres quadrats) per a la reproducció dels corriols. Aquesta mesura, a més, afavoreix també altres
espècies i la conservació dels hàbitats propis del litoral.

Aquesta és una bona oportunitat per desenvolupar activitats d'educació i sensibilització ambiental sobre els valors naturals de les platges. I suposa també un atractiu més per afavorir un turisme de qualitat cada cop més sensible vers els aspectes ambientals.

La Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat va demanar autorització a Costes per fer la prova pilot (amb la intenció, en el cas que sigui útil, de demanar la concessió) en una de les zones proposades a l'informe que va fer el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. Aquesta actuació ha estat assumida per les regidories de Medi Ambient i Sostenibilitat i Platges de l'Ajuntament del Vendrell.

Dossier de premsa

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!