Excepte Vilanova

El Consell Comarcal gestionarà el Servei d'Intermediació Hipotecària del Garraf

El SIDH s'ofereix a les persones que no poden fer front al pagament de la hipoteca de l'habitatge principal i té l'objectiu de prevenir, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres per a aconseguir el manteniment de l'habitatge

Redacció Vilanova i la Geltrú 16-05-2013 10:56 Lectures 618

Aquesta setmana es va presentar a l’Ajuntament de Vilanova el nou Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) que la Diputació de Barcelona posa en marxa aquest mes de maig a la comarca del Garraf. El SIDH és un servei que s'ofereix a les persones que no poden fer front al pagament de la hipoteca de l'habitatge principal. Té l'objectiu de prevenir, assessorar jurídicament i intermediar amb les entitats financeres per aconseguir el manteniment de l'habitatge per part de la persona propietària i el seu nucli familiar.

El Consell Comarcal del Garraf gestionarà aquest servei per les persones empadronades a Canyelles, Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes i Sitges, a la seu de l’Oficina Comarcal d’Habitatge ubicada a Vilanova (Plaça Beatriu de Claramunt 7). L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per la seva part, oferirà el servei a les persones empadronades a la capital de la comarca. Les persones que s'adrecin als serveis socials del seu municipi o a les oficines de consum amb aquest tipus de problemàtica seran derivades a les oficines d'habitatge, segons el seu municipi de residència.

Una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), es concerta una entrevista amb la persona lletrada especialitzada, que farà una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta serà tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat, que farà la mediació amb l'entitat financera corresponent. S'estableix, així, una acció coordinada i un model i circuit únic de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.

A la presentació del servei van assistir el diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; l’alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveres; la consellera d'Ordenació Territorial i Habitatge del Consell Comarcal del Garraf, Iolanda Sánchez; el regidor d’Urbanisme, obres i habitatge de Vilanova, Joan Giribet; el diputat de la Junta de Govern del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Jordi de Tienda i la cap de l'Àrea d'Assessorament Hipotecari de l'Agència Catalana de l'Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Grau.

Antecedents del SIDH

Segons dades del Consell General del Poder Judicial, durant l'any 2012 es van iniciar 91.622 execucions hipotecàries, un 17,7% més que el 2011, amb 532 desnonaments diaris.

Davant d'aquesta situació i d'altres necessitats socials, la Diputació de Barcelona va crear l'any 2009 el Servei Supramunicipal d'Orientació Jurídica (SOJ) per a persones usuàries de serveis socials, que ofereix un suport jurídic especialitzat a casos relacionats amb habitatge i la família. El 33% de les consultes rebudes pel SOJ han estat de llars afectades per problemes de sobreendeutament. Des del SOJ  se'ls han mostrat les principals opcions que tenen al seu abast i en els casos que ha calgut s'ha facilitat la tramitació de la justícia gratuïta.  El gran volum d'aquest tipus de consultes va portar a pensar en l'oportunitat de crear un servei professional especialitzat en intermediació en deutes de l'habitatge. És el SIDH.

Paral·lelament, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, davant els problemes de la ciutadania per afrontar el pagament dels préstecs o crèdits hipotecaris dedicats a la compra d'habitatge principal, ha impulsat el servei d'assessorament sobre el deute hipotecari: Ofideute. Aquest servei atén les consultes de la ciutadania pel que fa a les dificultats relacionades amb el pagament dels seus préstecs i ofereix la possibilitat d'intercedir entre famílies i entitats per arbitrar solucions proporcionades i adaptades a la capacitat actual de pagament dels afectats.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

El Departament de Salut està preparant una nova llei d'addiccions amb limitacions més àmplies contra el tabac davant un repunt del consum després d'uns anys de descens

Salut vol prohibir fumar a totes les terrasses. Què et sembla la mesura?

Molt bé
Malament