Foc forestal

Pla de xoc per a la prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions

Consisteixen en la neteja de parcel·les públiques i parcel·les no edificades, així com en la neteja de la vegetació de les franges de les vies d'accés

Redacció Olivella 08-04-2014 10:54 Lectures 1671

La Diputació de Barcelona està participant en 35 actuacions en 50 urbanitzacions de municipis la demarcació de Barcelona en la prevenció d'incendis forestals. Aquestes actuacions, segons ha explicat el diputat adjunt d'Espais Naturals, Andreu Carreras, a la urbanització Can Surià d'Olivella, juntament amb l'alcalde, Joaquim Mas, són accions de xoc per la prevenció d'incendis i consisteixen en la neteja de parcel·les públiques i parcel·les no edificades, així com en la neteja de la vegetació de les franges de les vies d'accés.

Les actuacions que està realitzant la Diputació de Barcelona per la prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions, que es realitzen en col·laboració amb els ajuntaments, s'emmarquen en les mesures de prevenció d'incendis forestals establertes en la Llei 5/2003, i millorar la seguretat dels habitatges situats en zona forestal. En aquesta línia, segons ha sasenyalat Andreu Carreras, l'aportació de la Diputació se centra en l'aportació de recursos tècnics i econòmics als ajuntaments per a la seva realització i execució.

Així, des de l'Oficina de Prevenció d'Incendis Forestals, s'han redactat un total de 424 plans de prevenció d'incendis en urbanitzacions (PPU). I, des del 2010 fins a l'actualitat, s'ha participat amb els municipis per gestionar els procediments administratius contra els propietaris de 100 urbanitzacions per a la neteja de les seves parcel·les.

La Llei 5/2003 de prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions estableix que els veïns de les urbanitzacions, i en el seu defecte els ajuntaments, estan obligats a crear d'una franja exterior de protecció de 25 m d'amplada al voltant, així com el terreny de les parcel·les no edificades, lliure de vegetació seca i amb la massa d'arbòria aclarida, i a mantenir nets de vegetació seca els vials de titularitat privada tant els interns com els d'accés i cunetes.

Una de les principals accions realitzades per la Diputació de Barcelona és la redacció de Plans de prevenció d'incendis forestals en urbanitzacions per encàrrec dels municipis. L'execució d'aquests plans consisteixen en la reducció de l'arbrat i l'estesada del sotabosc a la franja perimetral de les urbanitzacions i en les parcel·les no edificades i zones verdes.

Urbanitzacions d'Olivella

En el cas de les urbanitzacions de Mas Mestre, Can Surià i les Colines, dins el municipi d'Olivella, s'han planificat més de 110 ha de parcel·les no edificades i 52,35 ha de franja perimetral en les tres urbanitzacions. Aquestes actuacions permeten complir amb les densitats d'arbrat i de sotabosc exigides per la llei.

Així mateix, la Diputació de Barcelona dóna suport a l'Ajuntament d'Olivella per notificar i requerir tots els titulars de les parcel·les interiors no edificades, a complir amb les mesures de prevenció d'incendis forestals exigides per la llei i recollides en el projecte. En aquestes accions, més d'un miler de propietaris de parcel·les no edificades han estat requerits perquè executin els tractaments en vegetació.


Infraestructures

Nou any, el peatge de sempre

Sixte Moral

Que farà per pal·liar el suposat -crec que real- greuge el nou delegat el govern al territori. S'ho mirarà des del barrera o es posicionarà

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No