Desembocadura del Foix

La Generalitat diu que la presència de senglars a Cubelles no suposa "cap perill"

Tot i que la zona disposa d’àrees amagatall per la vegetació abundant, no sembla que s’hagi instal·lat cap família de senglars al lloc

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els darrers dies a la nit s’han vist senglars (entres 6 i 12) a la desembocadura del riu Foix, que és un espai natural protegit (PEIN, Xarxa Natura 2000). El riu, i les bones condicions ecològiques que té (lògiques, d’altra banda), és un corredor ecològic que ha afavorit que aquesta família de senglars hi arribi. La novetat de tenir aquests animals a la vora d’un nucli urbà ha donat lloc a trucades dels veïns alarmats de la situació.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Cubelles per a assessorar-lo i donar-li suport a l’hora de gestionar la presència del senglars atès que es tracta de zona de seguretat (urbana); en aquesta mateixa línia, ha desplaçat efectius del Cos d’Agents Rurals al municipi.

En aquest sentit, vol traslladar un missatge de tranquil·litat als veïns ja que aquesta presència no suposa cap situació de perill ni d’emergència fora del que succeeix a altres indrets del territori, fins i tot en zones urbanes i periurbanes molt més poblades.

Els agents rurals ja han enviat una patrulla a fer una inspecció i valorar la situació, i un cop es disposi de tota la informació es valorarà amb els tècnics de l’ajuntament les mesures recomanades. En qualsevol cas, no hi ha cap perill a les persones, béns, salut pública, etcètera.

Els agents rurals donaran suport a la policia local per si cal actuar per a controlar possibles casos de senglars dins mateix del casc urbà. Així mateix, recorden que la prevenció i sensibilització de la població és essencial en el sentit que s’eviti facilitar menjar: ordenança municipal, escombraries, etcètera, que pot atraure nous exemplars a la zona.

De la inspecció realitzada se’n desprèn:

·         Que s’observa nombroses furgades de porc senglar en el tram final del riu Foix, suposadament perquè troben aliment fàcil en els tubercles de la zona humida així com aigua (el riu baixa sec fins a aquesta zona).

·         Tot i que la zona disposa d’àrees amagatall per la vegetació abundant, no sembla que s’hagi instal·lat cap família de senglars al lloc. Sembla ser que es tractaria d’incursions puntuals en recerca d’aliment.

·         Pels rastres observats, es tractaria d’una femella amb cries. Aquests rastres coincideixen amb la informació aportada.

·         En relació a l’alarma creada és més aviat motivada per la poca freqüentació de senglars en aquest espai i que els ciutadans no estan acostumats a veure’ls, de fet per la informació que de què es disposa només hi han hagut dos avistaments en dies diferents.

·         Destacar també que la zona està catalogada com a Espai d’Interès Natural i inclòs dins de la Xarxa Natura 2000, per tant la presència de fauna salvatge no hauria de ser estranya.

Altres actuacions estaran condicionades a l’evolució del comportament d’aquests senglars les properes setmanes, atès que tot apunta que es tracta d’un fet puntual.

·         Pel que fa a altres municipis afectats, només consta que el dia 22 de gener en el Diari de Vilanova es va publicar la següent notícia: Senglars al bell mig de Vilanova i el sant patró dels animals de peu rodó: http://www.diaridevilanova.cat/senglars-al-bell-mig-de-vilanova-el-sant-patro-dels-animals-de-peu-rodo/. En relació a aquesta notícia, sembla que també es tracta d’un cas aïllat. Tot i així, ahir es va mantenir una reunió amb responsables de l’àrea de Medi Ambient de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú per a indicar-los mesures d’autoprotecció que podien adoptar, com la neteja més sovint i ancoratge de contenidors ja que sembla que és una font d’alimentació que els atrau, i altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local